rigorozni kriteriji

Hrvatskoj tvrtki eksplodirao posao u koronakrizi, a sad su dobili i halal certifikat

28.04.2021 u 21:25

Bionic
Reading

Tvrtka Genox - domaći proizvođač ekoloških sredstava za dezinfekciju i čišćenje, stekla je halal certifikat za svoj dezinficijens, izvijestili su u srijedu iz te velikogoričke tvrtke navodeći kako se nadaju i većem izvozu u zemlje u kojima se taj certifikat traži.

Certifikat su danas uručili Aldin Dugonjić koji vodi Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, te glavni auditor halal kvalitete Muhamed Mandžić.

Iz Genoxa napominju kako je u doba korona krize posao s dezinficijensima eksplodirao te se nadaju i većem izvozu u zemlje u kojima se traži halal certifikat.

"Genox udovoljava svim rigoroznim kriterijima za halal proizvod, počevši od toga da ne sadržava niti jednu molekulu alkohola. Jednostavno, ne koristimo ga i to je naša najveća prednost", istaknula je Marijana Ćiško koja vodi tu obiteljsku tvrtku u Velikoj Gorici.

Napominje kako su njihovi proizvodi sigurni, nisu eksplozivni ni zapaljivi, ne hlape te stoga ne trebaju posebne mjere zaštite u rukovanju.

Genox se proizvodi posebnom, zaštićenom Aquagen tehnologijom, a za izum je zaslužna upravo Ćiško, inženjerka molekularne biologije.

"Vjerujem kako će nam ovaj certifikat otvoriti brojna vrata koja će ostati nedostupna onoj velikoj većini čiji su dezinficijensi uglavnom alkoholni. Očekujemo povećani izvoz na tržišta regije, prvenstveno BiH, ali i na ona udaljena", poručila je direktorica tvrtke.

Dugonjić je rekao kako prema istraživanjima poduzeća u Hrvatskoj nakon dobivanja halal certifikata povećaju izvoz svojih proizvoda do 50 posto.

"Uzevši u obzir streloviti rast i razvoj halal tržišta naša očekivanja za Genox proizvode su velika, ali rezultati, jasno, ovise i o prodajnim i marketinškim aktivnostima na tržištu", kazao je Dugonjić.

Naveo je kako su u 10 godina postojanja Centra izdali više od 150 certifikata, a u bazi halal certificiranih tvrtki najviše je zastupljena prehrambena industrija, slijede ugostitelji te kemijska industrija.

Genox je prvi dezinficijens koji je stekao halal certifikat, kazao je Dugonjić.

Inače, TLK Grupa, u čijem je sastavu i tvrtka Genox, započela je graditi novu tvornicu u Poslovnoj zoni Pleternica zbog povećane proizvodnje.

Vrijednost ulaganja će biti oko 40 milijuna kuna, tvornica će se graditi dvije do tri godine, a zapošljavat će oko 30 ljudi.

U prvoj fazi će se graditi sama tvornica (ulaganje od 25 milijuna kuna), potom istraživački laboratorij i na koncu upravna zgrada, navodi se u priopćenju.