INVESTICIJSKE PROGNOZE

Hrvatski ulagači tipuju na Ledo, Tisak i Adris

11.04.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Hrvatski ulagači još uvijek su pozitivno raspoloženi prema dionicama, ali u ožujku su iskazali niži stupanj optimizma nego u veljači, pokazuje istraživanje portala iCapital provedeno među profesionalnim ulagačima na hrvatskom dioničkom tržištu

Među dionicama iz sastava Crobexa, hrvatski profesionalci najviše preferiraju Ledo, Tisak i Adris, a najmanje ih privlače Ingra, Dioki i Dalekovod. Ukupno gledano, kod 16 dionica (isto kao i u veljači) prevladava pozitivan sentiment, a kod devet negativan.

Ulagači i dalje smatraju da je ulazak u EU najznačajniji pozitivan događaj za dioničko tržište iako se postotak onih koji 'tipuju' na EU smanjuje. Osim ulaska u EU, financijski stručnjaci smatraju da će kratkoročno pozitivan utjecaj na hrvatsko tržište imati poboljšanje likvidnosti tržišta, prodaja tvrtki u državnom vlasništvu i potencijalna preuzimanja u regiji.

Na duži rok pozitivan utjecaj, prema stavovima profesionalaca, imat će pad premije rizika povezan s ulaskom u EU, potencijalna preuzimanja u regiji i očekivani rast BDP-a.

Najnegativniji utjecaj na tržište u naredna tri mjeseca imat će europska dužnička kriza (42%), rezultati kompanija (21%), pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti (16%) te slaba likvidnost tržišta.

U periodu od godine dana, ispitanici su na prvo mjesto opet svrstali daljni pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti (53%), utjecaj europske dužničke krize 21% njih drži najznačajnijim događajem, dok je po 11% ispitanika naznačilo slabu likvidnost i rezultate kompanija najutjecajnijim događajima.