PLAN RESTRUKTURIRANJA

Hrvatski telekom preuzima upravljanje Optima telekomom

28.06.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Uprava Optima telekoma predložila je u novom Planu financijskog i operativnog restrukturiranja da Hrvatski telekom preuzme upravljanje nad Optima telekomom

Optima se nalazi u procesu predstečajne nagodbe zbog duga od 1,1 milijardu kuna, a najveći vjerovnik tvrtke je Zagrebačka banka na koju otpada više od polovice duga.

Uprava u planu restrukturiranja objavljenom danas na Burzi, predlaže da 'da najveći vjerovnici društva, Zagrebačka banka i Hrvatski telekom osiguraju strateško partnerstvo HT-a i društva u kojem bi HT preuzeo upravljanje društvom čime bi se osiguralo ostvarenje ciljeva restrukturiranja'.

Prema prijedlogu Zaba bi postala vlasnik 42,5 posto Optime, HT 8,1 posto, RBA 3,5 posto, a Matija Martić 2,9 posto. Udio od 10,9 posto odnosi se na udio koji bi dobili Zaba i HT nakon konverzije hibridnog instrumenta - MCL (Mandatory Convertibile Loan) u kapital.

Predlaže se da se strateško partnerstvo Optima telekoma i Hrvatskog telekoma uspostavi na vremenski rok od minimalno pet godina, kako bi se tvrtka mogla uspješno restrukturirati. 'Društvo je među značajnijim vjerovnicima identificirala HT jedinim razborito relevantnim potencijalnim strateškim partnerom u postojećim okolnostima. S obzirom na HT-ovu tehnološko-poslovnu osnovu, ekspertizu i iskustvo u telekomunikacijskom poslovanju, Društvo očekuje da bi strateško partnerstvo moglo omogućiti značajne koristi sinergija koje se postižu u takvom odnosu. Takvo strateško partnerstvo moglo bi omogućiti Društvu postizanje značajnih sinergija u području troškova te generiranje potrebnih iznosa gotovine što bi omogućilo otplatu dugova, održavanje i razvoj Društva na tržištu integriranih telekomunikacijskih usluga na području RH', predložila je uprava Optime.

Uprava, na čijem je čelu Matija Martić, očekuje da će Zaba i HT kao najveći vjerovnici prihvatiti ovaj plan, a pretpostavka za njegovu realizaciju je postojanje ugovornog odnosa između Zagrebačke banke i HT-a, a za što će potencijalno odobrenje morati dati AZTN