PREPOLOVLJENA ULAGANJA

Hrvatski startupovi lani privukli samo 11 milijuna eura investicija

26.02.2016 u 12:03

Bionic
Reading

U hrvatske startupove prošle je godine investirano ukupno nešto više od 11 milijuna eura, ali je to za gotovo 50 posto manje nego u 2014., izvijestili su u petak iz Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP)

ZIP je do tih podataka došao prikupivši informacije o objavljenim investicijama u startupove.

I prošle, kao i pretprošle godine, najveći udjel u ukupnim investicijama imao je jedan startup. Lani je to bio Lion Game Lion koji je zauzeo 63 postotni udjel u ukupnim investicijama, dok su 2014. to bili Rimac Automobili s udjelom od 45 posto. To je najveći doprinos ukupnim investicijama u startupove 2014. koje su tada bile najveće, blizu 22 milijuna eura, ističu iz ZIP-a.

Lanjski udjel Lion Game Liona od 63 posto znači sedam milijuna eura, dok je na drugom mjestu Undisclosed startup in fintech s milijun eura, a treći Repsly s 900 tisuća eura. Četvrti je Cinexio sa 600 tisuća eura, a peti Trillenium s 263 tisuće eura.

Prema vrstama investicija, po 28,5 posto uloženo je u kategorije 'web' te 'ostalo', 25,7 posto išlo je za 'mobile' odnosno mobilne platforme, aplikacije i slično, a najmanje ili 17,1 posto za 'hardver'.

Unatoč manjim investicijama prošle godine svaka je bila dobrodošla, a ove godine očekuju se nove akceleratorske investicije u startupe zahvaljujući partnerstvu ZIP-a i mStarta koji će investirati 300 tisuća kuna u tri projekta. Prijave za taj akceleratorski program ZIP-u traju do 29. veljače, poručuju iz ZIP-a.