ISTRAŽIVANJE GFK

Hrvatski građani podržavaju fiskalizaciju

06.11.2013 u 11:12

Bionic
Reading

Prema istraživanju GfK velika većina građana Hrvatske, odnosno njih čak 93 posto, podržava uvođenje fiskalnih blagajni, a samo njih 7 posto smatra da je njihovo uvođenje bilo nepotrebno

Prema danas objavljenim rezultatima istraživanja koje je GfK proveo na uzorku od tisuću građana u rujnu ove godine, polovica ispitanika koji podržavaju uvođenje fiskalizacije vjeruju u njenu provedbu te smatraju da će se napraviti reda u državi u pogledu prometa gotovinom.

Druga polovica ispitanih koji podržavaju fiskalizaciju malo je manje optimistična i smatra da je fiskalizacija dobro zamišljen način praćenja gotovine, ali da će se ipak pronaći načini kako izbjeći izdavanje pravih računa i plaćanje poreza.

Kada je u pitanju uvođenje fiskalnih blagajni na tržnice pak podrška građana nešto je manja - njih 60 posto podržava uvođenje fiskalnih blagajni na tržnicama, a 36 posto ih je protiv.

Istraživanje GfK je pokazalo i da je jedna trećina građana promijenilo i svoje ponašanje kojim podržavaju Vladinu odluku o uvođenju fiskalizacije. Naime, 32 posto ispitanika nakon uvođenja fiskalizacije češće nego ranije traži na uvid račune koji su im izdani u dućanima i ugostiteljskim objektima. Ipak, većina (63 posto) ih nije promijenila svoje ponašanje pa račune traži na uvid u istoj mjeri kao što su to radili i prije uvođenja fiskalizacije.