500 MILIJUNA EURA KAPITALA

Hrvatske tvrtke gube imovinu koju imaju u Srbiji

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 20.09.2011 20:30
  • Objavljeno 20.09.2011 u 20:05
avion novac

avion novac

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Potkraj rujna istječe rok do kojega tvrtke trebaju riješiti imovinske odnose. Nakon tog roka Srbija će privatizirati svu imovinu hrvatskih tvrtki u Srbiji

Kontroverze nastale zbog odustajanja hrvatske tvrtke Svijet biljaka da preuzme 300.000 naručenih sadnica lavande od srbijanskog proizvođača Superior seedsa podignuo je valove u ekonomskim odnosima dviju zemalja.

Nakon medijskih napisa u kojima se dokazivao podređeni položaj srbijanskog gospodarstva na hrvatskom tržištu u odnosu na hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji, u razjašnjavanje odnosa uključila se i Privredna komora Srbije. Od vlasnika Superior seedsa prof. Ive Đinovića zatražena je dokumentacija o sporu koji će se nastojati riješiti s Gospodarskom komorom Hrvatske.

Opori miris lavande prenio se na ukupne ekonomske odnose. Dejan Jović, savjetnik u Privrednoj komori Srbije, u autorskom je tekstu prikazao gospodarsku suradnju, uz iznošenje crnih točaka koje smetaju napretku gospodarskih odnosa: neravnomjerna zastupljenost srbijanske robe i kapitala, necarinske barijere i loša percepcija srbijanskih proizvoda na tržištu RH.

Jović navodi da u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih poduzeća, dok su samo tri srbijanska poduzeća u Hrvatskoj: Swisslion Rodoljuba Draškovića, NCA investment grupe Slobodana Vučićevića i Costa coffee Miroslava Miškovića. Hrvatski kapital u Srbiji vrijedan je više od 500 milijuna eura, a srbijanski u Hrvatskoj manje od 50 milijuna eura. Jović drži da treba ukloniti negativnu percepciju o robi koja stiže iz Srbije.

Pri izvozu se od srbijanskih tvrtki traži dokumentacija koja spada u poslovnu tajnu, primjerice receptura prema kojoj se proizvode sokovi ili se ne priznaju veterinarske potvrde i laboratorijski analizi. Odnosi su opterećeni i neriješenim imovinskim odnosima. Prema podacima Republičke direkcije za imovinu Srbije, imovina srbijanskih poduzeća u Hrvatskoj vrijedi 1,8 milijardi eura, a hrvatskih u Srbiji 800 milijuna eura. Prema uredbi srbijanske vlade, potkraj rujna istječe rok do kojega tvrtke trebaju riješiti imovinske odnose. Nakon tog roka privatizirat će se sva preostala imovina hrvatskih tvrtki u Srbiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi