strategija ulaganja

Hrvatske osiguravajuće tvrtke imaju veći udio nekretnina u portfelju nego ostatak EU

09.05.2024 u 16:29

Bionic
Reading

Hrvatska osiguravajuća društva u portfeljima imaju znatno veći udio nekretnina u usporedbi s prosjekom EU-a, pa bi zbog umanjenja rizika moguće korekcije cijena nekretnina trebala preispitati strategije ulaganja i razmotriti diversifikaciju, poručio je u četvrtak čelnik Hanfe Ante Žigman

Žigman je to rekao na Hrvatskim danima osiguranja, koji se održavaju u Opatiji u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), a okupljaju više od četiri stotine stručnjaka.

Kazao je da svjetsko tržište dionica raste, investitori se lako upuštaju u rizičnija ulaganja, dok gospodarski rast usporava i ne prati taj burzovni optimizam. Istodobno, visoka inflacija i dalje sprječava monetarno popuštanje i pad kamatnih stopa, unatoč očekivanjima da će se to uskoro dogoditi.

"U takvom okruženju osiguratelji posebno moraju brinuti o potencijalnim tržišnim rizicima i pronaći načine kako umanjiti utjecaj eventualnog pada cijena i vrijednosti portfelja", upozorio je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izjavi koja se prenosi u odvojenim priopćenjima HUO-a i Hanfe.

Naime, usporavanje prodaje poslovnih i stambenih nekretnina tijekom prošle godine sugerira da bi europsko, a time i domaće tržište nekretnina, moglo doživjeti promjene. To je prema Žigmanovim riječima važan signal za hrvatska osiguravajuća društva, jer imaju znatno veći udio nekretnina u svom portfelju u usporedbi s prosjekom EU-a.

Tržište osiguranja kao cjelina ima dovoljno kapitalnih rezervi, ali ...

Pritom je iznio podatak da nekretnine u prosjeku iznose oko četvrtine ukupne imovine, dok kod nekih društava ta brojka doseže gotovo 60  posto. To naglašava potrebu, poručio je Žigman, da domaća društva za osiguranje preispitaju svoju strategiju ulaganja, razmotre diversifikaciju kako bi umanjila rizik moguće korekcije cijena nekretnina te osigurala dovoljnu likvidnost.

Iako Hanfina testiranja pokazuju da i u slučaju značajnijeg pada cijena tržište osiguranja kao cjelina ima dovoljno kapitalnih rezervi, Žigman upozorava da osiguravatelji trebaju pažljivo procijeniti rizike povezane s ulaganjem u nekretnine.

Rekao je da se, iako izravno ulaganje u nekretnine ima neke prednosti, ne smiju zanemariti rizici koje takva ulaganja nose. Osim što su sklone velikim fluktuacijama cijena, nekretnine su teže unovčive i ne osiguravaju brzu likvidnost kao neka druga ulaganja. Za razliku od izravnog ulaganja u nekretnine, osiguravatelji na razini EU-a obično razmjerno raspoređuju svoja ulaganja među nekretninskim fondovima, dionicama i korporativnim obveznicama nekretninskih poduzeća, naveo je Žigman, naglasivši važnost očuvanja stabilnosti financijskog sustava, posebno tržišta osiguranja, koje čini gotovo 20 posto ukupne imovine hrvatskog sektora nebankarskih financijskih usluga.

Član Uprave Croatia osiguranja Robert Vučković je ustvrdio da se industrija osiguranja danas više nego ikad suočava sa složenim i brzim promjenama u svim segmentima, od globalne političke i ekonomske neizvjesnosti, do povećanih rizika kibernetičke sigurnosti, snažnih klimatskih promjena, demografskih izazova i svjetskih zdravstvenih kriza, a sve to diktira novu dimenziju predviđanja i upravljanja financijskim rizicima.

"Usudio bih se reći da živimo u najizazovnijem vremenu do sada i svi moramo biti spremni na ubrzano usvajanje inovativnih tehnologija i agilnih strategija kojima ćemo se prilagoditi vremenu koje dolazi", rekao je Vučković, napomenuvši da je CO prvo na tržištu uvelo procjenu šteta temeljenu na umjetnoj inteligenciji, a i ustvrdio da "prvi u Europi imamo i Chat GPT u korisničkoj podršci". 

Mnogi osiguranje još uvijek percipiraju kao dodatni trošak

Predsjednik Uprave Uniqa osiguranja Lukas Oliver Pavić je poručio da je osiguranje u današnjem neizvjesnom svijetu važnije nego ikad jer se na njega "možemo osloniti u nepredvidivim situacijama kojih je sve više". 

"Najveći izazov pred nama je podići svijest o važnosti osiguranja budući da smo još uvijek u Hrvatskoj nedovoljno osigurani", smatra.

Predsjednica Uprave Allianz Hrvatska Marijana Jakovac je pak ocijenila da se percepcija osiguranja mijenja te da postaje sve jasnije da osiguranje nije samo obveza, već jedan od važnijih elemenata za "sretniji i bezbrižniji život". 

"U doba klimatskih promjena i velikih vremenskih nepogoda, osiguranje postaje neophodno za zaštitu imovine i sigurnost, što potvrđuje veliki porast potražnje za imovinskim osiguranjima.

Da klimatske promjene nisu više samo buduća prijetnja istaknula je predsjednica Uprave Grawe Hrvatska Nataša Kapetanović. Podsjetivši na posljedice brojnih vremenskih nepogoda u proteklih nekoliko godina, upozorila je i na mali broj osiguranih nekretnina.