VELIK USPJEH

Hrvatska vina na natjecanju u Čileu osvojila 19 zlatnih medalja

21.11.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Hrvatski vinari osvojili su 19 zlatnih medalja od čega tri velike zlatne na Catad’Oru, najprestižnijem vinskom natjecanju i ocjenjivanju vina i žestokih pića Latinske Amerike, koje se prošli tjedan održalo u Santiagu de Chileu, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore

Ovogodišnje, 28. izdanje Catad'Or World Wine Awardsa okupilo je vinare iz cijeloga svijeta, a Hrvatska je bila zemlja partner. Uz organizacijsku i financijsku podršku Hrvatske gospodarske komore, sudjelovalo je i 16 vinarija svih hrvatskih vinskih regija s 48 uzoraka vina i destilata.

Hrvatski vinari osvojili su 19 medalja, dvije više u odnosu na prošlu godinu kada su prvi put sudjelovali na tom vinskom natjecanju u Čileu. Hrvatska vina nagrađena su u kategoriji mirnih, slatkih i pjenušavih vina, a polovica ih se odnosi na hrvatske autohtone sorte graševinu, pošip, malvaziju i teran.

Velike zlatne medalje dobili su Graševina Ledeno Vino 2018 (Kutjevo), Genero 2021 (TRS Vinarija) i Garageist bijelo vino 2016 (Vinarija Degarra).

Dobitnici zlatnih medalja su Carmenere 2020 (TRS Vinarija), Korlat Supreme Cuvee 2013 (Badel 1862), Korlat Syrah 2019 (Badel 1862), Pošip Majstor 2021 (Stina), Belaigra Grand Cru 2020 (Vinarija Domaine Koquelicot ), Korlat Syrah 2014 (Badel 1862), Pošip Riserva 2021 (Vinarija Baraka), Graševina Vinkomir 2022.(Kutjevo), Maximo Nero 2019 (Kutjevo), Teran Zigante 2021 (Vinarija Zigante), Chardonnay 2021 (VELEBNA Vineyards & Winery), Vallis Rabiosa Chardonnay 2022 (OPG Stjepan Vučemilović), Graševina De Gotho 2020 (Kutjevo), Primo (Vinarija Degarra), Festigia Castello 2021 (Agrolaguna) i Graševina 2022 (Kutjevo).

'Medalje osvojene u Čileu potvrda su kontinuiranog rasta kvalitete hrvatskih vina, a posebno vesele i vrijede medalje za hrvatske autohtone sorte. Ovakva natjecanja doprinose promociji naših vina, ali i nastojanjima da na svjetskom vinskom tržištu izgradimo prepoznatljiv vinski identitet', istaknula je direktorica Sektora poljoprivrede HGK Jelena Đugum.

Predsjednik HGK Luka Burilović ističe da hrvatski vinari plasiraju sve više vrhunskih i kvalitetnih vina koja mogu naći svoja mjesta na zahtjevnom međunarodnom i svjetskom tržištu. 'To potvrđuju i statistike po kojima zadnjih godina raste izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije', komentirao je Burilović rezultate spomenutog natjecanja.

Međunarodno vinsko natjecanje u Čileu, četvrtom najvećem izvozniku vina na svijetu, održava se od 1995. godine. U odnosu na prošlogodišnje izdanje Catad’Or-a, ove je godine u Santiago stiglo više uzoraka vina i žestokih pića. Ocjenjivalo se ukupno 1.400 uzoraka iz 17 zemalja svijeta.

Međunarodni stručnjaci, njih 45 sa šest kontinenata, ocjenjivali su vina i uzorke destilata na 'slijepim' degustacijama, u procesu koji je potpuno kompjuteriziran i provodi se po obrascu propisanom od strane Međunarodne organizacije vinarija i vina OIV (International Organization of Vineyard and Wine).