INFORMATIVNE AKTIVNOSTI

Hrvatska turistička zajednica informira strane goste o uvođenju eura i ulasku u Schengen

28.12.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) na stranim tržištima provodi informativne aktivnosti kako bi turiste s najvažnijih tržišta za hrvatski turizam bolje upoznala s uvođenjem eura kao službene valute plaćanja u Hrvatskoj, a slično planira i u povodu ulaska u šengenski prostor, izvijestili su iz HTZ-a

HTZ informativne aktivnosti na stranim tržištima provodi putem društvenih mreža i online kanala komuniciranja, očekujući da će ulazak Hrvatske i u eurozonu i šengen početkom 2023. pridonijeti još konkurentnijem hrvatskom turizmu.

'Uvođenje eura imat će višestruke i pozitivne utjecaje na hrvatski turizam. Naši brojni inozemni gosti od iduće godine neće imati troškove konverzije, lakše će se snalaziti u iskazanim cijenama, a tu je i generalno gledano veća transparentnost', smatra direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Pozitivni utjecaj uvođenja eura će po njemu biti i i dodatno unapređenje poslovnih procesa između domaćih i inozemnih turističkih subjekata, a važnim drži i geopolitički kontekst te pravo Hrvatske na izravno sudjelovanje u oblikovanju i provedbi zajedničke monetarne politike na razini EU-a.

U sklopu aktivnosti informiranja o euru i šengenu HTZ provodi i dodatnu promociju hrvatske turističke ponude kroz isticanje raznih proizvoda, doživljaja i aktivnosti, koje će se od 2023. kao i sve plaćati u eurima.

Kampanju u povodu ulaska Hrvatske u šengen HTZ najavljuje za prve dane siječnja 2023., očekujući da će upravo ulazak Hrvatske u taj prostor i s eurom znatno pridonijeti daljnjoj stabilizaciji turističkog prometa i potpunom povratku na predpandemijske razine u 2023. godini.

Prema podacima koje iznosi HTZ, ove godine u Hrvatskoj je (do sada) bilo 18,8 milijuna turista i 104,5 milijuna noćenja, što je 37 odnosno 25 posto više nego u istom razdoblju 2021. te 91 odnosno 96 posto rezultata iz 2019. godine.