SASTANAK U DUBROVNIKU

Hrvatska snažno podupire Transjadranski naftovod

11.06.2013 u 20:19

Bionic
Reading

Na poziv prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, u Dubrovniku će se sutra, 12. lipnja, održati zajednički sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Transjadranskog plinovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP)

'Sastat ćemo se kako bismo dali snažnu i jasnu političku podršku izgradnji plinovoda i istaknuli sve komercijalne prednosti tog projekta', rekao je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova, za Bloomberg.

Transjadranski plinovod omogućio bi opskrbu Europe kaspijskim/azerbajdžanskim plinom.

Plinovod predviđa priključenje na TANAP (Transanatolijski plinovod), a protezao bi se preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora na jug Italije.

U Albaniji bi bilo omogućeno povezivanje Transjadranskog s Jonsko-jadranskim plinovodom, koji bi prolazio i kroz Hrvatsku.

Konkurencija TAP-u je plinovod Nabucco koji podržavaju Bugarska, Rumunjska, Mađarska i Austrija.

Preostaje vidjeti tko će od navedenih zemalja u konačnici isporučivati plin iz Azerbajdžana u Europu, zaobilazeći pritom Rusiju.

O tome će do sredine ove godine odlučiti konzorcij Shah-Deniz u kojem udio imaju među ostalima BP i Socar, azerbajdžanski državni energetski koncern.

'Naša poruka Shah-Denizu je da TAP jeftiniji, jer je kraći, i da ga sve zainteresirane zemlje snažno podržavaju. Među njima je i Italija, jedan od najvećih europskih potrošača plina', rekao je Klisović za Bloomberg.