SAD MEDIJI O JUŽNOM TOKU

Hrvatska se približila Kremlju

03.03.2010 u 09:47

Bionic
Reading

Hrvatska se pridružila plinovodu Južni tok koji podupire Kremlj, izvješćuju u utorak američki poslovni mediji prenoseći agencijska izvješća iz Moskve

Hrvatska se pridružila projektu plinovoda Južni tok koji će ići ispod Crnog mora i opskrbljivati nekoliko zemalja na jugu Europe. Ruski premijer Vladimir Putin i njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor nadgledali su svečano potpisivanje sporazuma u utorak u Moskvi, prenosi poslovni TV kanal CNBC, dodajući da Hrvatska 40 posto svoje potrošnje plna osigurava iz Rusije.

Južni tok uglavnom financiraju ruski Gazprom i talijanski Eni. Izgradnja treba početi ove godine a 2015. se planira završetak plinovoda koji će također opskrbljivati Srednju i Zapadnu Europu, zaobilazeći Ukrajinu.

Srbija, Mađarska, Austrija, Grčka i Italija već su ranije potpisale sporazum o Južnom toku, navodi BusinessWeek

Sjedinjene Države podupiru konkurentski projekt plinovoda Nabucco od Erzuruma u Turskoj do Baumgarten an der Marcha u Austriji, radi diversifikacije sadašnjih opskrbljivača prirodnim plinom i ruta njegove isporuke u Europi. Plinovod Nabucco trebao bi smanjiti europsku ovisnost o ruskoj energiji.

Tim bi se plinovodom u Europu dopremao plin iz Azerbejdžana, Turkmenistana i Iraka.

Turska, Rumunjska, Bugarska i Austrija potpisale su sporazum o tom plinovodu u srpnju 2009.. Gradnja treba početi 2011. a operativan bi trebao postati 2015., prebacujući 31 milijardu prostornih metra plina godišnje.

Plinovod Nabucco osigurava bolju energetsku sigurnost nego ruski projekt Južni tok, rekao je prošloga tjedna direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA).

"Ako se izvori opskrbe prošire a broj ruta isporuke naraste, poboljšava se sigurnost. Zato Nabucco izgleda kao najbolje rješenje", izjavio je direktor IEA Nobuo Tanaka tijekom posjeta Mađarskoj, prenosi agencija UPI