PODACI EUROSTATA

Hrvatska s najvećim rastom BDP-a u EU

06.12.2016 u 14:38

Bionic
Reading

Gospodarstvo Europske unije (EU) u trećem ovogodišnjem tromjesečju poraslo je po stopi od 0,4 posto u odnosu na drugo tromjesečje, a pritom je Hrvatska postigla najveću stopu rasta te osjetno veću u usporedbi s prosjekom EU-a, pokazuju u utorak objavljeni revidirani podaci Eurostata

U Hrvatskoj je sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) u trećem ovogodišnjem tromjesečju uvećan za 1,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje, kada je porastao za 0,7 posto, pokazalo je najnovije izvješće statističkog ureda EU-a.

U 28-članom EU sezonski prilagođen BDP uvećan je za 0,4 posto na tromjesečnoj razini, kao i u prethodnom tromjesečju. Najnoviji podatak u skladu je s prvom procjenom Eurostata za treće tromjesečje, objavljenom sredinom studenoga.

U 19-članoj eurozoni gospodarski je rast iznosio 0,3 posto, kao i u drugom tromjesečju.  Uz Hrvatsku, najveću stopu gospodarskog rasta među članicama čijim podacima raspolažu u Eurostatu, ostvarile su Slovenija, u visini od 1 posto, te Grčka i Portugal, od po 0,8 posto. Najnižu stopu rasta imala je Litva, od 0,1 posto.

Hrvatska s iznadprosječnim rastom i na godišnjoj razini

Hrvatska je u trećem kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 2,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Time je rast hrvatskog gospodarstva na godišnjoj razini ubrzao, u usporedbi s 2-postotnim u drugom tromjesečju.

Rast BDP-a na razini 28-članog EU-a u trećem je kvartalu iznosio revidiranih 1,9 posto. Time je blago poboljšana prva procjena, koja je bila pokazivala rast od 1,8 posto, a pokazuje da istu stopu rasta EU u cjelini bilježi treće tromjesečje zaredom.

Najizrazitiji rast BDP-a, među zemljama čiji su podaci raspoloživi Eurostatu, ostvarila je Rumunjska, od 4,6 posto u usporedbi s trećim kvartalom prošle godine. Slijede Bugarska, s 3,4-postotnim rastom, te Španjolska i Slovačka, sa stopama rasta od po 3,2 posto.

Od najvećih hrvatskih trgovinskih partnera, Njemačka je ostvarila 1,7-postotni rast na godišnjoj razini, uz 0,2-postotni prema prethodnom tromjesečju. Italija je pak ostvarila rast od 1 posto na godišnjoj razini, a 0,3-postotni u usporedbi s prethodna tri mjeseca, a Slovenija 3-postotni na godišnjoj i 1-postotni rast na tromjesečnoj razini.