VELIKI JUBILEJ I NOVE PRILIKE U EU

Hrvatska proslavila 160 godina organiziranog obrtništva

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2012 21:25
  • Objavljeno 29.06.2012 u 21:04
Cvjećari obrtnici porez

Cvjećari obrtnici porez

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na današnjoj je svečanoj akademiji u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore, kojom je obilježen i veliki jubilej - 160 godina organiziranog obrtništva u Hrvatskoj, rekao kako vjeruje u europsku budućnost Hrvatske te kako će u njoj i za obrtnike biti puno novih prilika koje će oni znati iskoristiti

Predsjednik je kazao kako se vremena mijenjaju, i kao što su se promijenila u znanosti, obrazovanju, politici isto se tako mijenjaju i u obrtništvu. Razvijaju se novi obrti, nove vještine, nova znanja, neki su obrti vezani za visoke tehnolgije i stoga je važno istaći potrebu stalnog obrazovanja i usavršavanja, kazao je.

Istaknuo je kako hrvatski obrazovni sustav treba promjene te kako se nada da će predstojeća reforma stvoriti puno veće mogućnosti i za obrtnike.

Predsjednik Josipović je rekao kako je važno da država svojim poreznom politikom otvori nove mogućnosti za obrtnike te svojim mjerama olakša njihovo poslovanje.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poručio je obrtnicima kako će u resornom ministarstvu imati partnera, a u hrvatskoj Vladi najveću potporu.

Istaknuo je pozitivne trendove u obrtništvu, više obrta se otvara nego zatvara - od početka godine otvoreno je 4.743 obrta, a u porastu je i broj zaposlenih pa je tako od početka godine otvoreno 6.342 nova radna mjesta u obrtništvu.


Napomenuo je kako su u pripremi zakon o obrtu te zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, a poticajne mjere odnose se na poticaje za mikro-poduzetnike, porezne poticaje, poticaje za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom, poticajne mjere za radno-intenzivne investicijske projekte itd.

Maras je podsjetio da je za program Ministarstva poduzetništva i obrta 'Poduzetnički impuls' stiglo gotovo 11 tisuća prijava što govori da ima ideja i inicijativa.

Istaknuo je važnost pripreme obrtništva za ulazak na tržište EU te nužnost ulaganja u obrazovanje.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec također je istaknuo važnost partnerstva HOK-a i Vlade, važnost strukovnog obrazovanja, a naglasio je i kako obrtnike treba potaknuti, educirati te pripremati za poslovanje na tržištu EU.

Poručio je i kako obrtnici ne traže povlastice već pravo na rad, pravo na naplatu svojih poslova te da onaj tko ih prevari snosi kaznu odmah, a ne za nekoliko godina, kada obrtnik propadne.

Na svečanoj akademiji najzaslužnijim obrtnicima i institucijama, koji su svojom aktivnošću i suradnjom s HOK-om dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija, dodijeljena najviša priznanja HOK-a.

Također su promovirani novi majstori, njih 1.063, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana, te dodijeljene nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta 'Šegrt Hlapić' vezane za razvoj i unapređenje strukovnog obrazovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi