STATISTIKA POTVRDILA

Hrvatska pod kontrolom EK-a zbog prekomjernog deficita

21.10.2013 u 17:26

Bionic
Reading

Prema metodologiji Eurostata, hrvatski proračunski deficit u 2012. iznosio je 5,0 posto BDP-a što će, prema očekivanju, dovesti do pokretanja procedure prekomjernog deficita Europske komisije, potvrdili su čelni ljudi Državnog zavoda za statistiku na konferenciji za novinare

'Europska komisija će u propisanom roku donijeti odluku o ulasku u režim prekomjernog deficita', rekao je Marko Krištof, ravnatelj DZS-a predstavljajući izvješće o prekomjernome proračunskom manjku i razini općeg duga izrađeno u skladu s metodološkim okvirima Europskog sustava nacionalnih računa (ESA 95).

Prema tom izvješću deficit konsolidirane opće države u 2012. iznosio je 16,3 milijarde kuna ili 5,0 posto BDP-a, što je čak 2,0 posto više nego što je iznosio prema dosadašnjoj nacionalnoj metodologiji temeljenoj na kriterijima MMF-a.

Konsolidirani dug na kraju prošle godine iznosio je 183,3 milijarde kuna ili 55,5 posto BDP-a.

Ti podaci potvrđuju da će Hrvatska uskoro ući u Proceduru prekomjernog deficita (EDP), mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod tri, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.