ŠPANJOLSKO ISTRAŽIVANJE

Hrvatska nesigurnija od Turske, Tunisa i Egipta

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.06.2009 09:59
  • Objavljeno 20.06.2009 u 07:10
plaža

plaža

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivo Ravlić

Španjolsko istraživanje pokazalo je da Britanci, Nijemci i Talijani sigurnijim zemljama od Hrvatske smatraju Tursku, Tunis i Egipat, a ti podaci nisu nimalo ugodni za turističke djelatnike u Hrvatskoj

Istraživanje je provela španjolska konzultantska kuća THR, koja izrađuje strateški marketinški plan hrvatskog turizma za razdoblje od 2010. do 2014. godine, prenosi Večernji list.

Rezultati su prezentirani Turističkom vijeću Hrvatske turističke zajednice i zatekli su prve ljude hrvatskog turizma, koji su ih uzeli s rezervom te ih pokušali ublažiti činjenicom da je istraživanje provedeno na relativno malom uzorku – od 900 do 2 800 online ispitanika u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Češkoj.

'Uzorak je bio potpuno slučajan, nije bilo kriterija, recimo, da su ispitanici već bili u Hrvatskoj, a njegovu veličinu odredile su naše financijske mogućnosti. No podaci su realnost koje moramo biti svjesni. Nismo centar svijeta', komentirao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić.

Ministar turizma Damir Bajs rekao je da je riječ o očitom nesrazmjeru jer oni koji su posjetili Hrvatsku sigurnosti daju visoke ocjene. Kazao je i da oni koji nisu posjetili Hrvatsku, a to je većina ispitanika, smatra da bi sigurnost trebala biti bitno bolja.

'Kako bilo, očito je da morao poraditi na javnoj percepciji', rekao je ministar Bajs.

Pokazalo se da slogan 'Mediteran kakav je nekad bio' nailazi na dobar prijam, no čini se nedovoljan jer su pokazatelji posjećenosti za pet mjeseci slabiji no lani.

Ministar Bajs predsezonski podbačaj tumači kao posljedicu slabijeg posjeta domaćih turista. Rekao je da pluseva ove sezone neće biti, a cilj je da minusi budu što manji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi