KONFERENCIJA HT I IN2:

'Hrvatska nedovoljno ulaže u informatizaciju zdravstva'

15.11.2012 u 18:55

Bionic
Reading

HospITal days - prva konferencija o informatičkim i poslovnim rješenjima u zdravstvu koju organizira tvrtka IN2 u suradnji s partnerom Hrvatskim telekomom, otvorena je danas u Tuheljskim Toplicama

'Drago nam je da su na vlast došli ljudi koji prepoznaju važnost informatike, ali stanje na terenu još je daleko od zadovoljavajućeg. Na konferenciju smo doveli stručnjake iz branše koji će ispričati kakva je situacija u drugim industrijama i kako je u svijetu', rekla je na otvaranju konferencije direktorica Sektora zdravstva u IN2 Branka Lasić želeći istaknuti kako se vidi napredak, ali nedovoljan jer Hrvatska znatno zaostaje s ulaganjima u informatizaciju zdravstva.

HospITal days 2012.

Hospital days je konferencija o poslovnim i informatičkim rješenjima za bolnice čiji je primarni cilj razmjena informacija među stručnjacima koji se suočavaju s operativnim, kadrovskim, informatičkim, financijskim ili drugim poslovnim izazovima u upravljanju bolnicama. Sudionici konferencije su predstavnici zdravstvene vlasti, uprava bolnica te stručnjaci s područja ICT-a u zdravstvu. Ovogodišnja konferencija posvećena je povećanju učinkovitosti bolničkih sustava.

Bio je to tek uvod u okrugli stol 'Koliko stvarno košta informatika' na kojem su o trendovima i potrebama hrvatskog zdravstva iz tehnološke perspektive razgovarali direktor IN2 Ante Mandić, direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković, direktor ureda Gartnera za Adriatic regiju Ivan Maglić, savjetnik ravnatelja KBC-a Zagreb za informatiku Miroslav Mađarić i direktor Hewlett Packarda Boris Bauk

Koliko ima mjesta za napredak u Hrvatskoj, moglo se vidjeti i iz podataka koje je iznio direktor Gartnera Ivan Maglić prema kojima se nalazimo znatno ispod svjetskog prosjeka izdvajanja za informatiku u zdravstvu koji iznosi 3,2 posto. Jednako poražavajuće zvuči i podatak da Hrvatska trenutačno u bolnicama zapošljava samo 180 informatičara, što je znatno manji postotak od 2,9 posto zaposlenih u bolnicama koliko je svjetski prosjek. Primjerice, u KBC-u Zagreb koji predstavlja pozitivan primjer, od 5.500 zaposlenih samo su 24 informatičara što je 0,44 posto.

O tvrtki IN2

IN2 je najveća softverska tvrtka u Hrvatskoj. Od 1992. do danas izrasla je u grupu devet tvrtki u šest država regije s više od 400 zaposlenika. Bavi se projektiranjem i izvođenjem složenih informacijskih sustava temeljenih na naprednim informacijskim tehnologijama. Specijalizirana je za projekte u financijskom, javnom, gospodarskom i sektoru zdravstva.

'Bolja efikasnost sustava mogla bi se postići čak i uz jednaka ulaganja i to kroz centralizaciju sustava, poslovanje u oblaku i uslugu Software as a Service, jer tehnologija postojeći sustav može učiniti efikasnijim', rekao je Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2. Na potrebu korištenja računalstva u oblaku upozorio je i direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković koji je istaknuo kako se troškovi mogu smanjiti korištenjem clouda, u kojem će u budućnosti četvrtina podatkovnog prostora biti vezana uz zdravstvo.

Uz organizatora IN2 i partnera Hrvatski telekom, konferenciju su podržali srebrni sponzori Microsoft, Hewlett Packard, Recro-net, regularni sponzori Medavis, VamsTec i Info kod te medijski pokrovitelji Tportal.hr, Mreža, Rep.hr i Poslovni dnevnik.