INDEKS EKONOMSKIH SLOBODA

Hrvatska napredovala, no Albanija i dalje bolja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2011 12:54
  • Objavljeno 12.01.2011 u 12:50
Sv. Duje Ivica Matković hrvatska zastava

Sv. Duje Ivica Matković hrvatska zastava

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Paun Paunovic

Hrvatska je napredovala za 10 mjesta na ljestvici indeksa ekonomskih sloboda za 2011. godinu, no njezin rezultat još je uvijek ispod europskog prosjeka, a tri ključna područja i dalje su ocijenjena represivnim - vlasnička prava, sloboda od korupcije i radna sloboda, objavila je danas američka konzervativna zaklada The Heritage Foundation.

Hrvatska je prema indeksu ekonomskih sloboda, koji zajednički objavljuju The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, a za regiju objavljuje strateški partner Adriatic Institut za javnu politiku, skočila s 92. na 82. mjesto u svijetu, a s 37. na 35. mjesto u europskoj regiji.

Istraživanje o ekonomskim slobodama provedeno je u 179 zemalja svijeta, a temelji se na gospodarskim trendovima u razdoblju od druge polovice 2009. godine. Na ljestvici je prvi Hong Kong s ukupno 89,7 bodova, posljednja je Sjeverna Koreja s jednim bodom, a Hrvatska sa 61,1 bodom ulazi u skupinu "umjereno slobodnih" ekonomija.

U promatranju ocjena indeksa za 2011. treba uzeti u obzir činjenicu da su vlade mnogih razvijenih ekonomija odgovorile na ekonomsku krizu direktnim uplitanjem u svoja gospodarstva i povećanjem državne potrošnje, čime se smanjila ekonomska sloboda, prokomentirala je ljestvicu predsjednica Adriatic instituta Nataša Srdoč.

Hrvatska je poboljšala rezultat za 1,9 bodova, a kategorije koje su dobile višu ocjenu obuhvaćaju slobodu poslovanja, fiskalnu slobodu, državnu potrošnju, monetarnu slobodu, slobodu ulaganja i radnu slobodu.

Područja u kojima je Hrvatska zabilježila pad obuhvaćaju slobodu trgovine i slobodu od korupcije. Tri kategorije indeksa i dalje ostaju ocijenjene represivnim - vlasnička prava, sloboda od korupcije i radna sloboda.

Hrvatska je ponovno najbolje plasirana, na 12. mjestu u svjetskom poretku, u kategoriji slobode trgovine, iako je zabilježila neznatan pad od 0,2 boda u odnosu na prethodnu godinu. Relativno visoko je plasirana, na 38. mjestu, i u kategorijama slobode ulaganja i financijske slobode.

Najgori je plasman, na 149. mjestu, na području radne slobode, u kojem se ocjenjuje fleksibilnost radnog zakonodavstva. No, tu je ipak ostvaren napredak za 3,3 boda u odnosu na prethodno istraživanje.

Na prvih 10 mjesta na svjetskoj ljestvici nakon Hong Konga slijede Singapur, Australija, Novi Zeland, Švicarska, Kanada, Irska, Danska, SAD i Bahrein.

Iako je skočila s 37. na 35. mjesto, Hrvatska je i dalje među lošije plasiranim državama iz europske regije, a ispred nje su Crna Gora, Albanija, Slovenija, Rumunjska, Makedonija i Mađarska. Iza su Italija, Grčka, Srbija i BiH.

The Heritage Foundation je američka zaklada, bliska Republikancima, čiji je cilj promocija konzervativnih političkih stajališta temeljenih na slobodi poduzetništva, ograničavanju državnih ovlasti i tradicionalnih američkih vrijednosti, a zastupa tzv. neoliberalizam u ekonomiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi