ROK ISTEKAO

Hrvatska još bez akcijskog plana za turizam

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.03.2009 19:40
  • Objavljeno 31.03.2009 u 19:21
turizam

turizam

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Ministarstvo turizma nije danas predalo Vladi prijedlog akcijskog plana za turizam iako je to trebalo napraviti. Tako se još ne zna što se u njemu nalazi i što resorno ministarstvo planira učiniti kako bi hrvatski turizam prebrodio krizu

Ministar turizma Damir Bajs nije želio otkrivati detalje plana. 'Ovoga trenutka neću komentirati elemente akcijskog plana jer ga još nismo dostavili kolegama u Vladi. Kad ga dostavimo Vladi, tada možemo otvoriti raspravu', rekao je Bajs za HRT.

Ministar Bajs ne otkriva ni planira li smanjenje PDV-a na hranu i piće sa 22 na 10 posto. Kako predložene mjere prvo trebaju usuglasiti mjerodavna ministarstva, smanjenje PDV-a trebalo bi usuglasiti s Ministarstvom financija. A ministar financija Ivan Šuker o tom prijedlogu ne zna ništa.

Promjena porezne stope usred sezone čudna je i onima koji žive od turizma. Interventno, ljetno uvođenje stope PDV-a dosad nisam nigdje susreo. Mislim da to u praksi nitko nikad nije probao izvesti, ustvrdio je Marko Vojković, direktor Adriatica.neta.

Neki turoperatori već su sad u golemim problemima. Račun jednoga od najvećih, Adriatice.net, već je nekoliko dana blokiran. Direktor Vojković priznao je da imaju problema s likvidnošću. No ministar Bajs kaže da oni nisu jedini koji imaju tih problema. To ovisi o financijskoj krizi i poslovnoj politici koju svaka tvrtka ima, istaknuo je Bajs.

Akcijski plan za turizam, prema ranijim najavama, sadržavat će tri glavne mjere - jačanje hrvatskog turističkog proizvoda, što podrazumijeva smanjivanje fiskalnog opterećenja, smanjivanje neporeznih opterećenja i ostale mjere, marketinške i promocijske aktivnosti na stranom i domaćem tržištu te zaštitne i poticajne razvojne mjere.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!