TURISTIČKI SAJAM U BEČU

Hrvatska, Italija i Španjolska ove godine u trendu kod austrijskih turista

14.01.2018 u 19:45

Bionic
Reading

Hrvatska se uspješno predstavila na najvećem austrijskom turističkom sajmu 'Odmori 2018', održanom od 11. do 14. siječnja u Beču, ocijenio je u nedjelju direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za Austriju i Švicarsku Ranko Vlatković

Sajam 'Odmori 2018' (Ferienmesse) najveći je i najposjećeniji turistički sajam u Austriji, na kojem se i ove godine tradicionalno, među 850 izlagača iz osamdesetak zemalja, u okruženju sredozemnih turističkih destinacija predstavila i Hrvatska na izložbenom štandu od 108 četvornih metara s dvanaest suizlagača, turističkih tvrtki i zajednica, a odvojeno se uz ostale predstavio i Nacionalni park Krka.

'Hrvatska, Italija i Španjolska su ove godine u trendu', izjavila je Helga Freund iz bečkog Turističkog ureda, označivši sajam kao turistički barometar za ovu godinu.

'Početne rezervacije s austrijskog tržišta za Hrvatsku potvrđuje nastavak uzlaznog trenda a interes medija, poslovnih partnera i posjetitelja bio je jako velik', izjavio je Vlatković za Hinu.

  • +4
Ljepote hvarskih plaža Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Iznio je podatak da je lani Hrvatsku posjetilo više od 1,4 milijuna turista iz Austrije, koji su ostvarili više od 7,6 milijuna noćenja, što je porast od 7,8 posto, a u noćenjima više od 6,7 posto u odnosu na 2016. godinu. 'U ukupnom broju noćenja u Hrvatskoj  austrijski turisti  sudjeluju sa 7,8 posto i na trećem su mjestu iza njemačkih i slovenskih gostiju', rekao je Vlatković.

Austrijancima je Hrvatska omiljena turistička destinacija, kazao je, a zbog blizine posjećuju je više puta godišnje i sve se više zanimaju za pred i posezonu. Dodao je da je to bilo vidljivo u prosincu lani kada su Austrijanci bili najbrojniji gosti u Hrvatskoj primjerice posjetom Adventu u Zagrebu ili Rijeci i Opatiji.

Prvi rezultati rezervacija pokazuju povećano zanimanje Austrijanaca za odmor u vlastitoj zemlji ili putovanja u vlastitom prijevozu gdje prednjače destinacije Hrvatska, Italija i Grčka. Rane rezervacije povećane su za gotovo 25 posto u odnosu na prošlu godinu, što je naznaka za dobru turističku godinu, ocjenjuju tour operatori.