STUDIJA ISPLATIVOSTI

Hrvatska bi od LNG godišnje zarađivala 2 milijarde kuna

06.12.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Gradnja LNG terminala u Omišlju na Krku stajala bi oko 630 milijuna eura, a da bi se osigurala puna zaposlenost LNG terminala, potrebno je ugovoriti transport šest milijardi kubika plina na godinu, piše u Studiji o isplativosti LNG koju je Jutarnji list dobio ekskluzivno na uvid

Direktna korist za državni proračun bila bi oko 230 milijuna eura godišnje (po osnovi svih davanja). Plinacro bi godišnje zaradio dodatnih 50-80 milijuna eura zbog povećanog transporta plina. To je ukupno više od 2 milijarde kuna zarade za državu.

U vrijeme gradnje terminala, domaće bi kompanije dobile poslove vrijedne barem 350 milijuna eura, procjena je iz Studije isplativosti, a istodobno bi se zaposlilo oko 400 radnika.

Unatoč benefitima, interes Hrvatske nije u tome da sama sagradi LNG terminal koji bi koristio Qatar Gas za prodaju svog plina. Vladi je cilj naći investitora koji će sufinancirati gradnju LNG-a i koji će zajedno s HEP-om osnovati tvrtku za dugoročno trgovanje plinom.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, Mađari su spremni ugovoriti godišnju isporuku 1,5 milijardi kubika, a Ukrajinci 2,3 do tri milijarde kubika plina preko hrvatskog LNG-a.

Uz hrvatske potrošače, već ta dva ugovora, tvrde stručnjaci, bila bi dovoljna da zaposle sve kapacitete LNG terminala na Krku.

Više pročitajte ovdje