PAD ZA OSAM MJESTA

Hrvatska 50. po pogodnostima za poslovanje

26.03.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Danska je ponovno zauzela vodeću poziciju na ljestvici 127 zemalja, rangiranih po privlačnosti za poslovanje i ulaganja, dok se Hrvatska našla na 50. mjestu, pokazala je ljestvica američkog tjednika Forbes.

Drugo je mjesto pripalo SAD-u, treće Kanadi, četvrto Singapuru, a među prvih deset našli su se još Novi Zeland, Velika Britanija, Švedska, Australija, Hong Kong i Norveška.

Hrvatska je kliznula na 50. mjesto, nakon što se prošle godine našla na 42. mjestu, pri čemu se kao tvrdokorni problemi ističu visoka stopa nezaposlenosti, rast trgovinskog manjka i neujednačen regionalni razvoj.

Među srednjoročnim rizicima za stabilnost hrvatskog gospodarstva Forbes izdvaja 'visoki inozemni dug, anemični izvozni sektor, napregnuti državni proračun i pretjerano oslanjanje na prihode od turizma'.

Među ostalim zemljama, Rumunjska je zauzela 47. mjesto, Mađarska 40. a Slovenija 36. mjesto.

Poslovni magazin Forbes objavljuje ljestvicu već četiri godine a temelji je na analizi gospodarske situacije i poslovne klime u 127 zemalja. Posebna je pozornost analiticara usmjerena na ekonomsku politiku, slobodu trgovine, inflaciju i porezni sistem, zaštitu ulaganja i intelektualnog vlasništva, te stupanj korupcije i osobnih sloboda.