EU ISTRAŽIVANJE

Hrvati rade 21 dan više od Nijemaca

Škver Brodosplit radnik

Škver Brodosplit radnik

Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Hrvati su 2012. godine radili 32 radna dana više od Francuza ili 21 radni dan dulje od Nijemaca, objavila je najpoznatija europska fondacija za istraživanje uvjeta rada Eurofound

Najdulje se lani u Europskoj uniji radilo u Estoniji – 35 dana više nego u Francuskoj, na primjer, a nakon Estonije, slijede Mađarska, Litva, Poljska, Rumunjska i ostale pridošlice iz nekadašnjeg socijalističkog bloka, među kojima je i Hrvatska. S godišnjim fondom od 1832 radna sata Hrvatska je na osmom mjestu među 28 članica Europske unije po broju dana i sati provedenih na poslu, dok s druge strane najmanje u Europi rade zaposleni u Francuskoj, Danskoj i Njemačkoj, piše Večernji list.

Eurofoud je izračunao točan broj radnih dana i sati nakon što je analizirao duljinu radnog tjedna prema kolektivnim ugovorima, minimalnom broju dana godišnjeg odmora te broju državnih praznika u 2012., ne računajući praznike koji su bili nedjeljom. Francuzi imaju najmanji radni tjedan u Europi – 35,6 sati te tjedno rade nepunih pet sati manje od hrvatskih radnika. K tome, Francuzi imaju deset dana više dana plaćenog godišnjeg odmora od Hrvata – 30 – slično kao i u Njemačkoj i Danskoj, dok je u većini tranzicijskih država minimalan broj plaćenog godišnjeg odmora 20, što je donja granica predviđena konvencijama EU.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!