SPORNA CIJENA NAJMA

HPB u sukobu s Matićem i Pipunićem oko Valvite

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 12.06.2012 14:16
  • Objavljeno 12.06.2012 u 14:16
čedo maletić

čedo maletić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Hrvatska poštanska banka i vlasnici PPK Valpovo, Marko Pipunić i Stipo Matić, sukobili su se oko cijene najma pogona mesne industrije Valvita u Harkanovcima. Kao vlasnik suvremeno opremljenog pogona sagrađenog 2004. godine, HPB mjesečni najam cijeni na 200 tisuća kuna, a dvojica poduzetnika nude deset puta manje. Na njihovu stranu stalo je 75 radnika PPK Valpovo, okupljenih u sindikatu PPDIV-a, najavivši prosvjed u četvrtak pred sjedištem HPB-a u Zagrebu

Pipunić i Matić nastoje produljiti najam Valvite u kojoj proizvodi njihov PPK Valpovo, s obzirom da nisu uspjeli kupiti pogon na nedavnoj stečajnoj dražbi. U stečaju pokrenutom nakon što za gradnju Valvite tvrtka PPK Valpovo nije vratila odobreni kredit sudski su vještaci stečajnu masu procijenili na 35,1 milijun kuna, koliko je HPB i ponudio, dok su Pipunić i Matić ponudili trostruko manje.

Kao farmskom veleposjedniku u Slavoniji i vlasniku grupe Žito, Pipuniću je potrebna Valvita s preradbenim kapacitetom od 60 tisuća svinja godišnje. Ipak, za najamninu nudi iznos koji odgovara zbroju sedam neto plaća radnika PPK Valpovo. Nakon te ponude, tvrdi Šimo Orešković, regionalni povjerenik sindikata PPDIV, uprava HPB-a više se ne odaziva na pozive poduzetnika za novim sastankom.

Orešković poslovanje HPB-a u ovom slučaju ocjenjuje 'netransparentnim ponašanjem'. 'Zanima nas nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Vlasnici PPK Valpovo nude to i ulaganje najmanje 1,2 milijuna kuna. Ako HPB inzistira na ovoj cijeni najma, radna mjesta će propasti i zato ćemo prosvjedovati u četvrtak', poručio je Orešković.

U HPB-u neslužbeno saznajemo da uprava smatra da Pipunić i Matić (inače vlasnik informatičke trgovačke tvrtke Msan) manipuliraju radnicima da bi ostvarili privatne poslovne ciljeve. Iz uprave HPB-a na čelu s Čedom Maletićem to su poručili i poslije najave prvog prosvjeda u travnju, nakon što je banka preuzela Valvitu.

To se dogodilo nakon što je PPK Valpovo pokrenuo stečaj Valvite zbog nemogućnosti otplate kredita HPB-u, kojim je financirana gradnja aktualnog pogona u Harkanovcima. Banka je u ožujku ove godine na draži otkupila pogon za procijenjenih 35,1 milijun kuna otkupnine. Maletić je tada poručio da banka namjerava prodati Valvitu, a do tada zadržati trenutni ugovor o najmu s PPK Valpovo, ali po tržišnoj cijeni, oko čega, kako vidimo, za sada nema dogovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi