OPORAVAK UOČI PRODAJE

HPB posluje sve bolje, pa će se privatizirati

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2012 16:35
  • Objavljeno 15.10.2012 u 16:30
čedo maletić

čedo maletić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Hrvatska poštanska banka (HPB) postiže snažne poslovne rezultate i rast kredita uoči prodaje većinskog udjela države u svom vlasništvu, kazao je predsjednik bančine Uprave Čedo Maletić u danas objavljenom razgovoru za agenciju Reuters.

Maletić je rekao da je HPB u 2011. godini ostvario neto dobit od 88 milijuna kuna, čime je postignut zaokret u poslovanju s obzirom na neto gubitak od gotovo 450 milijuna kuna, koji je ta banka zabilježila dvije godine ranije. U ovoj godini, po Maletićevim riječima, očekuju se još bolji rezultate od prošogodišnjih. HPB je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci imao neto dobit od 61 milijun kuna.

"Očekujemo nastavak postojećeg pozitivnog trenda u poslovanju", rekao je Maletić, koji je postao predsjednik Uprave te banke krajem 2009. godine.

Hrvatska Vlada želi prodati vlasnički udio od 51,46 posto u HPB-u, koji drži 4,1 posto udjela na domaćem banakrskom tržištu, čime želi pomoći proračunu i osigurati svjež kapital samoj banci. Natječaj za imenovanje konzultanata u privatizaciji zatvara se 29. listopada, navodi dalje Reuters.

Maletić je izjavio da je kapitalno ojačavanje banci potrebno radi daljnje ekspanzije.

"Značajno smo poboljšali poslovne rezultate ali dodatni kapital bi bio dobrodošao želimo li brzo ostvariti bančin potencijal. To je moje viđenje ključnih koristi privatizacije", rekao je Maletić.

Hrvatska ne bilježi gospodarski rast četiri godine, tijekom kojih je došlo do promjene trenda procvata kredita iz prethodnih deset godina. U prvih osam ovogodišnjih mjeseci, prema podacima Hrvatske narodne banke, kreditiranje korporativnog sektora smanjeno je za 0,3 posto a građana za 1,1 posto.

Maletić međutim kaže da je HPB odskočio od takvog trenda. "Naš kreditni portfelj uvećan je 7,1 posto u prvih osam mjeseci ove godine, pri čemu su zajmovi kompanijama porasli za tri posto, a građanima za 10,6 posto," kazao je.

U posljednje dvije godine HPB je očistio veći dio svoga portfelja loših zajmova i poboljšao upravljanje rizicima.

"Udio loših zajmova je 23,2 posto. To je iznad prosjeka bankarskog sektora od 13 posto, ali se smanjuje. Važno je da su rezervacije za loše zajmove u skladu s prosječnom razinom čitavog bankarskog sektora", istaknuo je Maletić, dodajući da HPB-ova adekvatnost kapitala iznosi 14,8 posto, što je iznad zakonskog minimuma od 12 posto.

Maletić najveći prostor za bančin rast vidi u sektoru poslovanja s građanima. HPB-ov daljnji potencijal vidi i u postojećem strateškom partnerstvu s državnom poštom, budući da poštanska mreža nudi mnoge nove potencijalne prodajne kanale preko više od svojih 1.000 poštanskih ureda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi