analize fine

Hotelijeri i ugostitelji na Jadranu ostvarili 2,3 puta veći promet od onih na kontinentu, prosječne plaće i do 40 posto više

29.09.2020 u 13:55

Bionic
Reading

U povodu svjetskog dana turizma (27. rujna), Financijska agencija usporedila je rezultate poslovanja poduzetnika u turizmu u 2019. godini na NUTS-2 razini, u kontinentalnoj i jadranskoj Hrvatskoj. Od 12.729 poduzetnika u području djelatnosti 'Pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane', 5.978 imalo je sjedište u kontinentalnoj (udio 47 posto), a 6.751 poduzetnik bio je u istom području djelatnosti sa sjedištem u jadranskoj Hrvatskoj (udio 53 posto).

Slijedom navedenoga i zato jer je u jadranskoj Hrvatskoj više poduzetnika čija je pretežita djelatnost hoteli i sličan smještaj, više zaposlenih bilo je u jadranskoj Hrvatskoj, 48.527, a u kontinentalnoj Hrvatskoj 30.344. Poduzetnici jadranske Hrvatske u području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, ostvarili su 2,3 puta veće prihode, dok je dobit razdoblja 3,3 puta veća.

Zaposlenima kod poduzetnika u jadranskoj Hrvatskoj obračunata je 39,6 posto veća prosječna mjesečna neto plaća u odnosu na zaposlene kod poduzetnika u kontinentalnoj Hrvatskoj.

  • +4
Turisti u Dubrovniku - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Obračunata prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u jadranskoj Hrvatskoj u području djelatnosti turizma bila je 2,2 posto manja, a zaposlenih kod poduzetnika kontinentalne Hrvatske (4.072 kune) bila je gotovo 30 posto manja od prosječne mjesečne neto obračunate plaće zaposlenih na razini svih poduzetnika Hrvatske (5.815 kuna).

Među top 10 poduzetnika po kriteriju ukupnih prihoda u 2019. godini u području djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane, samo je jedan poduzetnik sa sjedištem u kontinentalnoj Hrvatskoj, a to je Globalna hrana d.o.o. (nositelj franšize McDonalds restorana) s ostvarenih 588,7 milijuna kuna ukupnih prihoda.

  • +2
Valamar - ilustracija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Robert Marić

Najuspješniji poduzetnik prema visini dobiti razdoblja u području djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane, u kontinentalnoj Hrvatskoj, bio je Esplanade Oleander sa 113,1 milijun kuna, a u jadranskoj Hrvatskoj najuspješnija je bila Valamar Riviera d.d. s dobiti razdoblja od 377 milijuna kuna