OBJAVLJEN NATJEČAJ

Hoće li država za HPB dobiti željenih dvije milijarde kuna?

09.08.2013 u 11:07

Bionic
Reading

Vlada je danas objavila poziv za iskazivanje interesa i prikupljanje neobvezujućih ponuda za stjecanje 99,13 posto dionica Hrvatske poštanske banke (HPB)

Vlada namjerava prodati sve dionice u toj banci koje ima pod svojom neposrednom i posrednom kontrolom, što ukupno predstavlja 99,13 posto ukupnog broja izdanih dionica

Privatizacija HPB-a provest će se procesom otvorenog međunarodnog prikupljanja ponuda, a Vlada poziva sve zainteresirane da svoj iskaz interesa, u kojem će se predstaviti, dostave u pisanom obliku financijskom savjetniku do 31. kolovoza ove godine tvrtki Confida-Revizija.

Nakon primitka iskaza interesa, financijski savjetnik će investitorima dostaviti Informacijski memorandum i Sažetak informacija o društvu te ih upoznati s daljnjim tijekom procesa.

Investitori koji iskažu interes bit će pozvani da dostave svoju neobvezujuću ponudu do 20. rujna, u skladu s pravilima postupka za prikupljanje ponuda i hrvatskim propisima.

HPB je u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 61,4 milijuna kuna, što predstavlja blagi porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je zabilježena dobit od 61 milijun kuna. HPB je sedma banka u Hrvatskoj po veličini aktive, koja je na kraju lipnja iznosila 17,8 milijardi kuna, te je porasla 701,8 milijuna kuna, odnosno četiri posto tijekom prvih šest mjeseci ove godine.

Koliko bi novca prodaja HPB-a mogla donijeti, zasad je teško procijeniti. U Ministarstvu financija optimistično se nadaju se da će HPB prodati za dvije milijarde kuna. S druge strane, procjene analitičara prilično se razlikuju i kreću se od samo 800 milijuna kuna pa do željenih dvije milijarde. 

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva financija, nekoliko domaćih banaka iskazalo je interes za kupnju HPB-a, a od potencijalnih kupaca koji nisu već prisutni na hrvatskom tržištu spominje se belgijska banka KBC.