novi trendovi

Hoće li bitcoin zamijeniti zlato: 'Puno je funkcionalniji od zlatnih poluga'

19.05.2021 u 08:33

Bionic
Reading

Već neko vrijeme ljubitelji kriptovaluta tvrde kako je bitcoin zapravo alternativa zlatu u kontekstu čuvara vrijednosti. Čini se da su im se ovih dana ispunila predviđanja. Ukupna vrijednost tržišta kriptovaluta sada je iznad dva bilijuna dolara što je gotovo jednako vrijednosti zlata koje se drži za privatne investicije, prema podacima Bernsteina.

„Ulagači moraju pronaći tokove povrata koji mogu zaštititi rizik od devalvacije i biti diverzifikator vlasničkog rizika na višim razinama inflacije. Ta bi imovina [kriptovalute] mogla imati potencijal za obavljanje te funkcije ”, rekla je tvrtka u utorak u bilješci klijentima, prenosi Seebiz.

Kriptovalute su ušle u mainstream usred podrške tvrtki i institucionalnih igrača, a ulagači sve više gledaju na digitalne valute kao na pouzdano skladište vrijednosti i način diverzifikacije portfelja. Bitcoin, najveća kriptovaluta, trgovao se u utorak na razinama od oko 43.300 američkih dolara, stavljajući svoju tržišnu kapitalizaciju na oko 800 milijardi dolara, pokazuju podaci Coin Metrics.

No Bernstein je brzo primijetio da i zlatna i digitalna valuta imaju druge svrhe. Kada se zlatni nakit ubaci u jednadžbu, tržište plemenitog metala iznosi približno 8 bilijuna dolara, prema Bernsteinovim izračunima, što je otprilike četiri puta više od kripto scene.

Uz to, postoje važne razlike između kriptovaluta. Bernstein tvrdi da se bitcoin primarno koristi kao skladište vrijednosti, dok druge digitalne valute, poput ethereuma, imaju funkcionalnost izvan mogućnosti da se drže (samo) kao ulaganje.

Bernsteinov poziv odjekuje komentarima krupnih menadžera koji su ukazali na lakoću kojom se trguje s bitcoinima koji ga čine privlačnijim od zlata kao sigurnog utočišta i zaštite od inflacije.

"Lako je prenosiv i može se poslati bilo gdje u svijetu ako imate pametni telefon, pa je puno bolja verzija kao zaliha vrijednosti od zlata", rekao je Bill Miller, osnivač i glavni investicijski direktor tvrtke Miller Value Partners. CNBC u travnju.

"Bitcoin je puno funkcionalniji od zlatnih poluga", primijetio je Rick Rieder, glavni direktor za ulaganja u globalni fiksni dohodak u BlackRocku.