NOVE MJERE

HNB uključio širi krug sudionika u operacije s vrijednosnim papirima

17.03.2020 u 15:37

Bionic
Reading

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u utorak je proširio krug potencijalnih sudionika u operacijama kupnje i prodaje vrijednosnih papira i na mirovinske i investicijske fondove te osiguravajuća društva, reagirajući tako na poremećaje u funkcioniranju tržišta uslijed izbijanja pandemije koronavirusom, a u cilju održavanja stabilnosti tržišta državnih vrijednosnih papira

Kako je priopćeno iz HNB-a, bančin Savjet na današnjoj sjednici donio je odluku o dopunama odluke o provođenju monetarne politike HNB-a, kojom je omogućeno da u operacijama monetarne politike koje se provode kupnjom i prodajom državnih vrijednosnih papira kao druge ugovorne strane mogu sudjelovati i mirovinska društva sa sjedištem u RH, koja su dobila odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za upravljanje mirovinskim fondovima, potom društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (tzv. UCITS fondovi) sa sjedištem u RH koja su od HANFA-e dobila odobrenje za rad te društva za osiguranje sa sjedištem u RH koja su od HANFA-e dobila odobrenje za rad te su upisana u sudski registar nadležnog suda.

Mirovinski i investicijski fondovi odnosno osiguravajuća društva mogu sudjelovati u kupnji i prodaji vrijednosnih papira ukoliko su financijski stabilni i ispunjavaju sve tehničke zahtjeve koje odredi HNB te ih o tome unaprijed obavijesti, kaže se dalje u priopćenju. Reagirajući na poremećaje u funkcioniranju tržišta uslijed izbijanja pandemije koronavirusom, HNB je proširio tako krug potencijalnih sudionika u operacijama kupnje i prodaje vrijednosnih papira na navedene institucije u cilju održavanja stabilnosti tržišta državnih vrijednosnih papira, zaključuje se u priopćenju.

Iz HNB-a su dan ranije najavili da će, počevši od srijede 18. ožujka, nastaviti s održavanjem aukcija izravne kupnje vrijednosnih papira RH u kunama. Središnja banka je, naime, u prošli petak, u operaciji fine prilagodbe, otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske nominalnog iznosa 212,88 milijuna kuna.

Vujčić: Normalno funkcioniranje bankarskog sustava nije ugroženo

Guverner HNB-a Boris Vujčić, pak, ocijenio je ranije danas da je hrvatski bankarski sustav vrlo stabilan i da bez obzira na epidemiju koronavirusa trenutno ne postoji ugroza po njegovo normalno funkcioniranje te stoga građani ne trebaju povlačiti gotovinu iz banaka.

"Što se tiče bankarskog sustava, on je vrlo dobro kapitaliziran i vrlo stabilan i nema nikakve potrebe da građani povlače gotovinu iz banaka. U ovom trenutku ne vidimo nikakve probleme koji bi mogli ugroziti bilo kakvo normalno funkcioniranje, bez obzira na ono što će se događati s virusom odnosno epidemijom", izjavio je Vujčić novinarima ispred zgrade Vlade.

Vujčić je rekao da od početka prošlog tjedna postoji nešto jači pritisak na tečaj kune, te podsjetio da je HNB je intervenirao i stabilizirao tečaj i najavio da će se to nastaviti raditi.

"Tečaj kune će ostati stabilan kao što je bio i zadnjih četvrt stoljeća u biti", poručuje Vujčić.

Naime, HNB je od početka prošloga tjedna izvršio četiri devizne intervencije, kroz koje je bankama ukupno prodano više od 1,6 milijardi eura, čime je iz sustava povučeno ukupno oko 12,2 milijarde kuna.

Vujčić poručuje da HNB ima vrlo visoke devizne zalihe, kao i mogućnost kreiranja likvidnosti koliko je potrebno, a podsjetio je da su jučer održali strukturnu aukciju kojom su bankama plasirali 3,8 milijardi kuna, po kamatnoj stopi od 0,25 posto. "Prema potrebi to ćemo moći napraviti i u budućnosti", kaže Vujčić.