JAČANJE LIKIVDNOSTI

HNB razmatra smanjenje obvezne rezerve

Rohatinski

Rohatinski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski jučer je potvrdio da HNB razmatra mogućnost povećanja opće likvidnosti u sustavu ako se svi akteri budu ponašali odgovorno

Iako nije želio precizirati što će točno HNB poduzeti, čim spominje opću likvidnost, velika je vjerojatnost da guverner misli na daljnje labavljenje rezervi poslovnih banaka, prije svega na smanjenje obvezne rezerve koja trenutno iznosi 14 posto, na neku nižu stopu. Time bi se povećala likvidnost sustava, ne samo za državu, već kroz bankarski sektor i za građane i poduzeća. Banke naime trenutno gotovo uopće ne odobravaju kredite, visokim stopama 'love' depozite, a mogućnost povlačenja novca izvana sve je manja.

Središnja banka sve to promatra, te će reagirati, i to možda već ovaj tjedan. Rohatinski nije želio komentirati ni uvođenje novog kriznog nameta na sve plaće, već je samo kazao da je situacija takva da je neophodno smanjiti deficit jer se on nema odakle financirati, a to se, kaže, tehnički može izvesti, ili smanjenjem rashoda, ili povećanjem prihoda, ili pak kombinacijom tih dviju mjera. Konačni efekt u financijskom smislu može biti sličan, ali naravno u ekonomikom smislu su razlike velike.

Povećanje porezne stope uvijek predstavlja rizik jer iz prakse znamo da je povezano s povećanjem porezne evazije, tako da su često prihodi bili manji od onih na koje se računalo, smatra guverner. Ekonomski, kaže, ovo baš i nije optimalno rješenje, iako ima nekih socijalnih prednosti, u smislu da zahvaća sve, a ne samo javni sektor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi