ZELENO SVJETLO

HNB odobrio osnivanje Tesla banke

11.05.2011 u 19:11

Bionic
Reading

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici odobrio stjecanje udjela i dokapitalizaciju A štedne banke kojom će Fond za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine postati većinski vlasnik financijske institucije s budućim imenom Tesla banka

Na današnjoj sjednici Savjet HNB-a razmotrio je zahtjev i dao suglasnost Fondu za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodina, sa sjedištem u Novom Sadu, da mu se odobri stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu zagrebačke A štedne banke malog poduzetništva.

Stjecanje će biti realizirano kupoprodajom dijela sadašnjih redovnih dionica te dokapitalizacijom navedene štedne banke. Vojvođanski fond za razvoj kroz dokapitalizaciju vrijednu 5,99 milijuna kuna preuzet će većinski udjel u banci od obitelji Crnčević, tj. od Spectator grupe. Cijeli projekt, proveden uz političku podršku Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca, predviđa preimenovanje institucije u Tesla banku te nova ulaganja u vrijednosti oko 100 milijuna kuna.

Savjet HNB-a suglasio se danas i s odlukama nadzornih odbora triju banaka o imenovanjima u uprave tih financijskih institucija: Ivo Markotić postaje predsjednikom, a Fran Renko bit će član uprave Centar banke, Gian Luigi Bolfe preuzet će funkciju predsjednika uprave Banke Kovanica, dok Nenad Jeđud ostaje predsjednik, a Tihomir Gluić postaje član uprave Međimurske banke.