U PREGOVORIMA S EU

HNB napravila veći dio posla

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2009 14:27
  • Objavljeno 23.11.2009 u 14:25
HNB

HNB

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Hrvatska narodne banka (HNB) je u pregovorima s Europskom unijom (EU) što se njenog dijela tiče (tri poglavlja) napravila veći dio posla, a ono što još treba napraviti vezano je za dio koji se odnosi na prilagodbe fiskalnog i realnog sektora, istaknuo je danas viceguverner HNB-a Davor Holjevac na konferenciji pod nazivom "Izazovi razvija financijske industrije" čiji je organizator tvrtka Infoarena.

Kazao je i kako je upravo u proceduri i u procesu usvajanja u Saboru izmjena zakona o kreditnim institucijama gdje se prilagođavamo prema direktivi 49.

Osvrnuvši se na novi zakon o platnom prometu Holjevac je rekao kako zakon donosi velike promjene, jer osim postojećih 'igrača' u platnom prometu, a to su isključivo banke, prema novom zakonu usluge platnog prometa moći će obavljati i neki drugi.

Stoga očekuje da će se u tom procesu, koji će krenuti sljedeće godine, javiti određene institucije kao što su Fina, teleoperateri, pošta.

Svi će oni morati proći proces licenciranja koji je propisan od strane HNB-a i samo oni koji će se zaista pokazati da su sposobni moći će obavljati te usluge, odnosno pružati usluge platnog prometa, kazao je Holjevac.

Rokovi su jasno propisani novim zakonom, odnosno zahtjev za izdavanjem rješenja bit će šest mjeseci prije stupanja na snagu zakona, znači krajem lipnja iduće godine, a zakon stupa na snagu 1. siječnja 2011.

Što se tiče uvjeta koje će zainteresirani morati ispuniti da bi dobili licencu Holjevac je istaknuo kako će zainteresirani između ostalog morati dokazati da kroz svoje informacijske sustave mogu to obavljati, što će biti najveći kriterij.

Informacijski sustav koji će biti dobar, pouzdan i učinkovit je osnovna stvar koju će morati napraviti, kazao je viceguverner.

Zrinka Živković Matijević iz RBA u svom je izlaganju istaknula kako se u 2010. ne očekuje značajno smanjenje kamatnih stopa na domaće depozite, a posljedično niti na kredite.

Za 2010. očekuje se stabilna stopa rasta domaćih depozita od pet posto te nastavak jačanja devizne komponenete u ukupnim depozitima, kazala je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi