UKLJUČILI SE U UTRKU

HEP smanjuje cijenu struje za 6 do 7 posto!

08.07.2013 u 15:49

Bionic
Reading

HEP je danas Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) podnio zahtjev za smanjenje cijene proizvodne komponente cijene električne energije za kućanstvo od 10,7 posto. Ako HERA prihvati zahtjev krajnja cijena za kupce bit će u prosjeku niža za šest do sedam posto

Priopćenje iz HEP-a prenosimo u cjelosti:

'Zahtjev za korekcijom cijene u navedenom iznosu temelji se na primjeni formule za obračun troškova proizvodnje električne energije u prvom polugodištu ove godine i procjeni troškova proizvodnje u 2013. godini, a u skladu s pravilima utvrđenim Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije.

Nakon što se HERA očituje o Zahtjevu, HEP će izvijestiti javnost o budućoj visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva.

Ukupna cijena električne energije sastoji se od proizvodne komponente, naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu i naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (naknadu za mrežu, naknadu za mjernu uslugu te naknadu za OIE plaćaju svi kupci električne energije u istom iznosu bez obzira na izabranog opskrbljivača).

Zahtjevom upućenim HERA –i predlaže se smanjenje proizvodne komponente cijene što znači da će, ukoliko HERA prihvati zahtjev HEP-a, krajnja cijena za kupce u kategoriji kućanstva biti u prosjeku niža za približno šest do sedam posto.

Primjerice, smanjenje ukupnog mjesečnog računa za električnu energiju kod kućanstva s jednotarifnim modelom ('plavi') i uz godišnju potrošnju od 2.000 kWh, iznosit će 6,3 posto.

Iznos ukupnog smanjenja mjesečnog računa za električnu energiju, kod kućanstva s dvotarifnim modelom ('bijeli') s omjerom potrošnje u višoj i nižoj tarifi 65:35 posto i uz godišnju potrošnju od 3.500 kWh, iznosit će 6,1 posto'.