ISTRAŽIVANJA U TIJEKU

HEP nastavlja s projektom HE Ombla

08.12.2014 u 17:41

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP) nastavlja projekt hidroelektrane (HE) Ombla, projekt se nastavlja provedbom postupka Glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, u HEP-u očekuju da će potrebne stručne podloge podnijeti Ministarstvu zaštite okoliša i prirode u siječnju iduće godine te da bi do travnja 2015. moglo biti poznato je li projekt HE Ombla prihvatljiv u odnosu na zaštitu prirode i pod kojim uvjetima

HEP nikad nije odustao od projekta HE Ombla, odnosno njene realizacije, a slijedeći novi zakonski okvir odlučio je provesti dodatno usklađenje projektne dokumentacije a domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži, kazao je u ponedjeljak na susretu s novinarima HEP-ov direktor Sektora za investicije Vedran Jurić

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas je na svojim internet stranicama objavilo rješenje prema kojem se za projekt HE Ombla obvezna provedba Glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu. Naime, HE Ombla, projekt podzemne elektrane snage 68,50 megavata (MW), nalazi se na području Dubrovačko-neretvanske županije koje je dio područja ekološke mreže, područja očuvanja značajnog za vrste i stanišne tipove 'Paleombla-Ombla'.

Iz HEP-a ističu da se od srpnja ove godine provodi projekt istraživanja špiljskih staništa i izvorišnih područja šireg dubrovačkog područja, a provode ga ovlaštene institucije - Oikon, Institut za primijenjenu ekologiju i Geonatura, u konzorciju s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem.

To je najopsežnije i najsustavnije istraživanje podzemne faune u špiljskim i izvorišnim područjima, ne samo na području Dubrovačko-neretvanske županije, već i na području Hrvatske i Dinarida. Na projektu je angažirano 20-ak istraživača i do sada je istraženo više od 100 speleoloških objekata, prikupljeno više od 6.000 primjeraka faune, a u tijeku je determinacija prikupljene faune koju provodi tim od 14 međunarodnih eksperata, kažu u HEP-u i najavljuju da će s rezultatima istraživanja biti upoznata znanstveno-stručna i sva zainteresirana javnost.

Glavna ocjena prihvatljivosti projekta na ekološku mrežu analizirat će utjecaj zahvata na očuvanje ekološke mreže i predložiti mjere zaštite prirode i mjere ublažavanja utjecaja na ekološku mrežu.

U HEP-u predviđaju da će u okviru tog postupka potrebnu stručnu podlogu Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predati u siječnju iduće godine. Nakon toga će Ministarstvo izvršiti pregled i provesti postupak javne rasprave, a u HEP-u očekuju da bi do travnja 2015. trebalo biti poznato je HE Ombla prihvatljiv projekt u odnosu na utjecaj na prirodu i, ako je, pod kojim uvjetima.

Naime, očekuju da bi do tada trebalo biti donijeto rješenje o uvjetima prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu, a to bi bila podloga i za odluke HEP-a o toj investiciji.

Ako pak Ministarstvo utvrdi da mjere zaštite i očuvanja nisu dovoljne, HEP može pokrenuti postupak prevladavajuće javnog interesa i predložiti kompenzacijske mjere, objašnjavaju u HEP-u.

U HEP-u vjeruju da bi, nakon rješenja o prihvatljivosti i odluke da krenu u realizaciju projekta, u nekoliko mjeseci mogli završiti potrebnu projektnu dokumentaciju. U tom bi slučaju izgradnja HE Ombla mogla započeti početkom 2016. godine, kaže Jurić.

HEP je za projekt HE Ombla 2011. potpisao ugovor o financiranju s Europskom bankom za obnovu i razvitak, no taj je ugovor raskinut 2013. Raskid tog ugovora nije značio odustajanje od projekta, samo promjenu načina financiranja, objašnjava Jurić dodajući kako će HEP u sklopu svog investicijskog potencijala naći model za financiranje projekta HE Ombla, investicije koja se procjenjuje na 152 milijuna eura.

U HEP-u ponavljaju kako je projekt HE Ombla tehnički izvediv i siguran, ekonomski isplativ te uz ostalo ističu njegov značaj i za poboljšanje vodoopskrbe dubrovačkog područja.