DIREKTOR RWE ENERGIJE:

'HEP može spustiti cijene, ali uvijek ćemo biti jeftiniji'

31.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Bez obzira na najavljeno HEP-ovo spuštanje cijene struje, naši potrošači uvijek će imati diskont u odnosu na HEP, tvrdi Zoran Miliša, direktor RWE Energije. U intervjuu za tportal osvrnuo se na dosadašnje poslovanje tvrtke na nikad življem tržištu opskrbe električnom energijom

Više od mjesec dana nudite električnu energiju hrvatskim kućanstvima. Kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima?

Ide bolje nego što smo očekivali. Imamo više od pet tisuća potpisanih ugovora. Ako uzmemo u obzir da nismo mnogo ulagali u marketing, već da imamo individualiziranu kampanju, tad je to veliki uspjeh.

Do jeftinije struje preko prodajnih predstavnika

Osim uobičajene prodaje putem interneta RWE Energija će svoje usluge građanima nuditi i preko prodajnih predstavnika.

Bit će obučeni u svjetlo plave majice s logotipom i nazivom tvrtke, te bedž s logom RWE Energija. Uz to nosit će identifikacijske kartice na kojima piše njihovo ime i interni identifikacijski broj.

Naravno, tih pet tisuća ugovora još nije aktivirano. Uveden je novi način prebacivanja potrošača. Morate 21 dan prije isteka mjeseca prijaviti kupca HEP-u. Tako da smo mi u mogućnosti od 1. kolovoza priključiti nekakvih stotinjak ugovora, a sve ostalo će ići kasnije.

Osim toga, kupac prema Zakonu o zaštiti potrošača ima pravo na 14 dana za raskid ugovora iz bilo kojeg razloga. Tek kad taj rok prođe mi možemo predati zahtjev i tad još 21 dan morate čekati HEP. Proces je podugačak, ali iskustva iz drugih tržišta pokazuju da će se to s vremenom ubrzati.

Konkurentska tvrtka GEN-I optužila je HEP da smišljeno usporava prebacivanje potrošača. Imate li vi problema s HEP-om?

Za sad ne. Problemi postoje, ali oni su slični kao i na drugim liberaliziranim tržištima Istočne Europe. Treba vremena za prilagodbu sustava prebacivanja kupaca. Razumijemo probleme koje ima HEP i naša suradnja je s njima više nego zadovoljavajuća.

Potrošači koji su napustili HEP sad primaju dva računa, za potrošnju od dobavljača i mrežarinu od HEP-a. Kad će RWE Energija izdavati svoj jedinstveni račun?

U trećem mjesecu donesen je Zakon o tržištu električne energije. Hrvatska ima godinu dana da se u potpunosti prilagodi direktivama Trećeg energetskog paketa EU. Zakonski bi do kraja veljače iduće godine opskrbljivači trebali dobiti mogućnost da šalju jedinstvene račune svojim potrošačima.

Planirate li ulaganja u poboljšanje usluge za potrošače? Koristite infrastrukturu HEP-a, a usluga je ostala ista?

Prodaja električne energije je, ako se mogu tako izraziti, vrlo 'dosadna' usluga. Osnovno što potrošač traži je da ima uvijek dostupnu struju. Mi zbog toga uvijek ističemo našu pouzdanost jer RWE-ovi pogoni za proizvodnju struje imaju 60 gigavata instalirane snage. To je gotovo 12 puta više nego Hrvatska. Bilo što da se desi, da moramo opskrbljivati čitavu Hrvatsku, mi možemo sve pokriti vlastitim kapacitetima.

Ali kad potrošači mogu očekivati bolju uslugu? Kad će moći plaćati stvarnu mjesečnu potrošnju, a ne kao dosad da se plaća paušal izračunat za šest mjeseci?

Ulaganje u infrastrukturu, odnosno u nova brojila je obaveza HEP-Distribucije. Kad se omogući daljinsko očitovanje znat će se točna mjesečna potrošnja kupca i tad će opskrbljivači moći formirati nove tarifne usluge. Primjerice, u Hrvatskoj imate više od 300.000 vikendica koje bi preko ljeta mogle plaćati jeftiniju električnu energiju. Zatim, tu su i prepaid brojila zanimljiva podstanarima jer bi potrošili onoliko struje koliko su platili, a ne da ostaju dugovi.

Neće to biti mala ulaganja za HEP, ali su nužna. Da ovisi o nama, mi bismo to napravili već sutra.

Imate li prostora za dodatno spuštanje cijena? Kad HEP snizi cijene bit će te poravnati.

To nije točno. Mi smo našu cijenu vezali uz cijenu HEP-a. Bez obzira kako se HEP ponašao, uvijek ćemo za naše potrošače imati diskont u odnosu na HEP. Kupci koji su već potpisali s nama ugovor, kad HEP smanji cijene, još će dodatno profitirati.

Što je sa slovenskim GEN-I-jem? Zar njih ne pratite?

Pratimo, ali morate biti svjesni da na hrvatskom tržištu ima prostora samo za tri velika i ozbiljna igrača. Pokazuje to i telekom industrija. Mi želimo biti stabilan drugi igrač. Ne zanima nas oduzimanje primata HEP-u, ne zanima nas 50 posto tržišta. Nigdje domicilni opskrbljivač u državnom vlasništvu nije izgubio više od polovice tržišta.

Cijena električne energije na burzama je dovoljno niska da omogućuje profit i opskrbljivačima koji su čisti trgovci. Mislite li da će se zadržati takva situacija?

Nema teorije. Prošle godine u Europi plinske elektrane su radile s manje od 10 posto svojih kapaciteta. Ogromni novci su uloženi u te pogone i oni traže svoj povrat. Tržište će vrlo brzo to iznivelirati čim nestane vode hidroelektranama i cijene će se vratiti na staro. Već se to dešavalo jer imate periodičnu izmjenu sušnih i kišnih godina.

Osim toga, u trećem mjesecu su drastično pale cijene CO certifikata, što je dalo dodatni prostor za smanjenje cijena. Očekujem kako će se i to vratiti do kraja godine.