MILENIJSKI PROJEKT

HEP 13 godina priprema gradnju termoelektrane u Osijeku

14.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

HEP posljednjih 13 godina kuje planove o velikom projektu u Osijeku, samo nikako da ih ostvari. Gradnja termoelektrane u najvećem gradu na istoku Hrvatske najavljivana je još 2000. godine, zatim je aktualizirana 2007. pa 2009, da bi sada opet iskrsnuo novi termin. Gradnja KKE Osijek 500 bi trebala početi 2014, a završiti 2017. godine. Trenutačno se radi dokumentacija, a tek treba pronaći strateškog partnera

Plin je opet predviđen kao gorivo, kao što se znalo još 2000. godine kada su se oko ovog projekta posvađali tadašnji gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić i tadašnji šef osječkog SDP-a Antun Janković. Do 2006. godine poručivali su iz HEP-a već gotovu stvar, bit će sagrađena termoelektrana na plin, ali to se Kramariću nije svidjelo, dok je projekt zagovarao Janković.

U Vjesniku je Janković tada izjavio da 'projekt potiče uvođenje plina u Slavoniji i Baranji, čiji će Osijek biti glavni grad kad Hrvatska bude podijeljena na regije', na što je Kramarić uzvratio da SDP-ovac 'nema blage veze ni o čemu'.

Da je svađa bila uzaludna, pokazala je 2006. godina kada još nije ni započeta gradnja termoelektrane, a kamoli završena, kao što to nije ni danas. No već sljedeće godine Ivan Mravak, bivši predsjednik uprave HEP-a, objasnio je što su 'u idućih nekoliko godina' prioriteti državne kompanije: '... pa je HEP-u prioritet gradnja nekoliko novih termoelektrana puno veće snage u Zagrebu, Osijeku, Sisku i Plominu, kako bi osigurali dovoljno električne energije za sve veću potrošnju', rekao je, također za Vjesnik.

Nakon tih 'nekoliko godina', HEP je 28. svibnja 2013. opet predstavio projekt ministru gospodarstva, Osječaninu Ivanu Vrdoljaku. 'Pribavljanje sve potrebne dokumentacije privodi se kraju, projektiranje je u tijeku i očekuje se da bi, nakon dobivanja građevinske dozvole, izgradnja počela 2014. godine, a završetak je predviđen 2017. godine', rekao je Vrdoljak na skupu održanom nekoliko dana prije drugog kruga lokalnih izbora u Osijeku.

Prema Vrdoljakovim riječima, gradnja plinskog kombi kogeneracijskog proizvodnog objekta KKE Osijek 500, predviđene instalirane snage 450 MWe električne i 160 MWt toplinske energije, stajat će 450 milijuna eura. Član uprave HEP-a rekao je da će time osječka termoelektrana pokrivati 21 posto potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Hoće li sva dokumentacija, dozvole, sredstva i natječajna procedura biti završeni do 2014. godine? U HEP-u saznajemo da se još uvijek radi na dokumentaciji i pribavljanju zemljišta

'U tijeku je izrada projektne dokumentacije za ishođenje lokacijskih dozvola koje se očekuju do kraja ožujka 2014. godine. Za plinsku kombikogeneracijsku elektranu (KKE Osijek 500) izrađena je i revidirana studija izvodljivosti te se priprema izrada idejnog projekta, izrada elaborata i svih potrebnih podloga za studiju utjecaja na okoliš, pripremaju se i ostale podloge i dokumentacija potrebna za ishođenje lokacijske dozvole. U tijeku je postupak za pribavljanje zemljišta, izbor konzultanta je u završnoj fazi, a osigurani su uvjeti za povoljniju nabavu prirodnog plina', izvijestila je tportal glasnogovornica HEP-a Lidija Džaja Moharić


Nakon svega, HEP mora pronaći strateškog partnera, a rok za početak gradnje je šest mjeseci od datuma potpisivanja ugovora s njim.

'Za uspješno ostvarenje projekta, odnosno pripremu izgradnje, izgradnju i preuzimanje postrojenja tijekom trogodišnjeg razdoblja te kasniju eksploataciju postrojenja, iznimno je važno da HEP pronađe strateškog partnera koji bi osigurao uvjete isplativosti rada postrojenja. To bi bilo najprihvatljivije osiguranjem financiranja i isporuke dovoljnih količina prirodnog plina s prihvatljivom cijenom, uz dugoročan ugovor o isporuci toplinske i električne energije, a najvažnije prirodnog plina. Očekujemo da će se ugovor sa strateškim partnerom potpisati u drugoj polovici 2014. godine', poručila je Džaja Moharić.