VELIKI PLAN

HDZ spašava proračun prodajom vode Arapima

jadranka kosor

jadranka kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

HDZ namjerava prihode državnog proračunu povećati prodajom vode. U sljedeće četiri godine, stoji u predizbornom programu vladajuće stranke, Hrvatska bi na taj način mogla zaraditi milijardu i pol kuna. Radi se o prodaji sirove vode po dolar i pol ili dva dolara za kubik te o prodaji pitke vode od 300 dolara za kubik, piše Jutarnji list

Državni tajnik u Ministarstvu vodnoga gospodarstva Zdravko Krmek otkrio je kako se na tom projektu radi od 2008. te ističe kako su Arapskim zemljama ponudili vodu te da je zanimanje veliko, a načelno je i dogovorena suradnja.

Prodaja sirove vode trebala bi se realizirati do 2012. godine, a u transportu vode koristit će se prazni tankeri kojima se nafta s Arapskog poluotoka prevozi u Sredozemlje.

'Ideja je da se u njihove spremnike za balastne vode ukrcava naša sirova voda, nakon što će se oni obložiti posebnom folijom', objasnio je za Jutarnji list državni tajnik Krmek.

Za ovaj posao gradit će se i posebne cijevi koje će vodu iz rijeka dovoditi do spremnika na tankeru koji će biti usidreni na moru. Sirova voda crpila bi se iz rijeke Omble kod Dubrovnika, Cetine, Krke, Zrmanje te iz hidroelektrane Senj.

Krmek navodi kako je plan prodavati jedan posto slatke vode rijeka jadranskkog sliva koje bi ionako završile u moru.

'Kako je riječ o minimalnoj količini vode, nema nikakvih posljedica za očuvanje prirode, a stručnjaci koje smo kontaktirali rekli su nam da ista količina vode, koju ćemo prodavati, u nekim godinama nedostaje samo zbog suše', rekao je Krmek za Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi