VLADA JE ZA SVE KRIVA

HDZ: Monetizacija autocesta je sulud i štetan proces!

22.10.2014 u 12:41

Bionic
Reading

HDZ je nedvosmisleno protiv monetizacije i davanja u koncesiju Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ), poručio je s današnje konferencije za medije Oleg Butković, član Predsjedništva HDZ-a

Teze kojima Vlada uvjerava građane u isplativost monetizacije, smatraju HDZ-ovci, ne drže vodu.

'Tvrdnja da se time smanjuje javni dug je vrlo labav argument. Ova vlada je povećala javni dug za 50 milijardi kuna. Ukupna vrijednost izgradnje autocesta je oko 50 milijardi kuna, a očekuje se koncesijska naknada od 20 milijardi kuna, koliko iznosi ovogodišnji deficit državnog proračuna. Znači dali bismo autoceste za 40 posto vrijednosti njihove izgradnje, što je suludo', rekao je Butković.


Optužio je aktualnu vlast da je ona kriva zbog toga što su danas HAC i ARZ prezadužene tvrtke. Vlada je 2012. donijela odluku da iz 60 lipa po litri goriva uzme 40 lipa autocestama i dade ih željeznici i Hrvatskim cestama.

'Doveli su do toga da su HAC i ARZ nelikvidni i da ne mogu vraćati kredite. Svake godine im se uzme 1,3 milijarde kuna, a rekli smo da ćemo vraćati kredite od prihoda od cestarina i cijene ukalkulirane u litri goriva', istaknuo je Butković dodajući kako će već 2019. HAC i ARZ imati pozitivan novčani tijek i nakon toga će moći vraćati mjesečne anuitete.

Odbacio je kao neutemeljenu i tezu da su krediti autocestama nepovoljni. 'Svi krediti koje smo digli za gradnju autocesta su povoljni krediti. Danas se Hrvatska zadužuje za šest posto kamata, a svi krediti za autoceste su povoljniji. I to dokazuje da je monetizacija ekonomski štetan proces', rekao je Butković.

Bolje rješenje od monetizacije autocesta su, smatraju u HDZ-u, izdavanje obveznica građanima ili reprogram postojećih obaveza HAC-a i ARZ-a praćen restrukturiranjem ovih tvrtki.