MARAS OPTUŽUJE:

'HDZ i Karamarko žele kvalitetno zdravstvo samo za bogate'

07.05.2015 u 14:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDP-a i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras optužio je u četvrtak HDZ i njegova predsjednika Tomislava Karamarka da zajedno s koalicijskim partnerima žele osigurati pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu samo bogatima, a od gotovo milijun umirovljenika koji ne primaju pune mirovine, među kojima su i branitelji Domovinskog rata, spremni su napraviti socijalne slučajeve

Ekonomski strateg HDZ-ove koalicije Josip Budimir iz HSLS-a u srijedu je u razgovoru za Dnevnik Nove TV ustvrdio da će bilo koja Vlada koja nakon idućih izbora dođe na vlast morati smanjiti troškove u zdravstvenom i mirovinskom sustavu.

RTL Autor: RTL

HDZ-ova koalicija, rekao je Budimir, povećat će efikasnost zdravstvenog sustava i smanjiti rasipanje novca, a ako to ne bude dovoljno, provest će 'racionalizaciju dijela prava koja su široko emitirana'. Budimir također smatra kako iz mirovinskog sustava treba isplaćivati zarađene mirovine, a one koje nisu zarađene prebaciti u sustav socijalne skrbi.
Video: Goran Stanzl/Pixsell

Maras je s konferencije za novinare poručio kako se iz najava o potezima HDZ-ove koalicije nakon preuzimanja vlasti vide jasne svjetonazorske razlike između SDP-a i HDZ-a u odnosu prema zdravstvu, mirovinama i devalvaciji kune.

SDP se, kaže Maras, ne slaže s HDZ-ovom najavom smanjenja prava hrvatskih građana i pacijenata u zdravstvu.

'HDZ i Tomislav Karamarko smatraju da su prava pacijenata u Hrvatskoj široko emitirana i da se moraju racionalizirati. Skraćeno, to znači da žele da samo bogati imaju pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. SDP želi pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim hrvatskim građanima i to je za nas jedna od zadnjih linija obrane', kazao je Maras.

Druga najava znači da bi dio umirovljenika moglo ostati bez mirovina i biti prebačen u socijalu. To je, ističe Maras, poruka da dio hrvatskih građana koji nemaju punu starosnu mirovinu ili su u invalidskoj mirovini, među kojima su i branitelji, neće više imati mirovine iz mirovinskog sustava, 'već će ih HDZ i Karamarko pretvoriti u socijalne slučajeve'.

Također je najavljeno da svi oni koji će biti prebačeni u socijalu, a takvih je ukupno oko milijun, ako imaju imovinu izgubit će prava, kaže Maras.

Znači, tko ima stan, a nije ostvario punu starosnu mirovinu, mogao bi ostati bez tog prava ako HDZ i Karamarko dođu na vlast, kazao je Maras te istaknuo da SDP i partneri iz Kukuriku koalicije nisu smanjivali mirovine usprkos višegodišnjoj krizi.

Također se zapitao što hrvatski branitelji misle o namjeri Karamarka i HDZ-a da ih prebace u socijalnu kategoriju. 'Za njih su hrvatski branitelji socijalna kategorija, za SDP i Kukuriku koaliciju nisu. Mi štitimo njihova prava, cijenimo ono što su radili i ne smatramo ih socijalnim slučajevima', rekao je.

'Bilo bi zanimljivo čuti što o tome misle gospoda Đuro Glogoški i Josip Klemm, koji su već 200 dana u Savskoj ulici', izjavio je Maras.

Uz Marasa novinarima se obratio i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji je upozorio da u Hrvatskoj trenutno gotovo 200.000 građana prima najnižu mirovinu u iznosu od 1.450 kuna, od čega je 950 kuna 'zarađeno' uplaćenim doprinosima, a 500 kuna je zapravo socijalna zaštita, tj. zaštitni dodatak.

Uzrok najnižih mirovina u Hrvatskoj su neplaćani doprinosi tijekom 25 godina, a zna se koja je vlast bila dominantna tijekom tih godina, kazao je.

'Došli smo do paradoksalne situacije, da HDZ-ov gospodarski strateg predlaže ono protiv čega su branitelji, a istovremeno HDZ podržava branitelje. Sjetite se koliko je bilo 'frke' kada je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio razdvajanje dijela mirovine koja je pokrivena uplatama doprinosa i onog dijela koji nije, s time da nikoga nije htio prebaciti u socijalu, već samo da za taj dio koji nije zarađen uplatama doprinosa bude drugačija indeksacija', rekao je Hrelja.

Maras je istaknuo da je treća stvar s kojom se SDP ne slaže najava politike devalvacije kune.

'Očito nazovi domoljubnoj koaliciji hrvatska kuna nije na srcu, na srcu su joj neki drugi interesi', kazao je i poručio da za aktualnu Vladu i SDP-ovu koaliciju nema devalvacije kune, jer ona bi odmah poskupjela za 30 do 40 posto stambene i ostale kredite koji su vezani uz valutnu klauzulu.

'Nije nam drago da Tomislav Karamarko nema hrabrosti izaći pred hrvatsku javnost i to sam reći, nego šalje junior partnera da umjesto njega glumi trbuhozborca, i da sam kaže hrvatskim građanima za što se to zalaže. On ipak više voli govoriti o '45.-oj. Ali, drago nam je da su konačno objavili svoje namjere, da građani mogu vidjeti osnovne razlike između SDP-ove i HDZ-ove koalicije', rekao je Maras.