FINANCIRANJE PODUZETNIKA

HBOR-u zajam EIB-a od 100 milijuna eura

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 16:12
  • Objavljeno 18.09.2012 u 16:12
anton kovačev

anton kovačev

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marin Tironi

Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su danas Ugovor o zajmu za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća u visini od 100 milijuna eura

Ugovor o zajmu potpisali su predsjednik EIB-a Werner Hoyer i njegov zamjenik Anton Rop te predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev i viši izvršni direktor HBOR-a Branimir Berković u Dubrovniku, gdje je Odbor direktora EIB-a danas održao svoju skupštinu.

'EIB daje potporu za projekte u Hrvatskoj koji pomažu u njezinu ispunjavanju kriterija za pristupanje EU i usklađivanju s gospodarskim kretanjima u EU kako bi se brzo integrirala u Uniju. Ugovor koji je danas potpisan olakšat će pristup hrvatskih malih i srednjih poduzeća i srednje kapitaliziranih tvrtki dugoročnom financiranju koje se osigurava uz povoljne uvjete, čime se podupire provedba njihovih projekata te jača konkurentnost', izjavio je predsjednik EIB-a Hoyer na novinskoj konferenciji nakon potpisivanja ugovora o zajmu.

Kako je dodao, to je već sedma kreditna linija EIB-a HBOR-u, u ukupnom iznosu većem od 860 milijuna eura

'Hrvatska uskoro ulazi u EU i važno je da poveća svoju sposobnost povlačenja novca iz europskih fondova, stoga EIB Hrvatskoj daje i pomoć u savjetovanju kroz inicijativu JASPERS kako bi odmah po ulasku u EU bila u poziciji početi iskorištavati fondove', rekao je Rop.

JASPERS je partnerstvo koje su tijekom 2011. uspostavili Europska komisija, EIB, Europska banka za obnovu i razvitak i KfW s ciljem pružanja tehničke pomoći u pripremi većih projekata koji će se pridružiti za financiranje bespovratnim sredstvima iz strukturnih i kohezijskih fondova. Inicijativa JASPERS se prošle godine proširila i na Hrvatsku radi pomoći u pripremi zalihe projekata u iščekivanju pristupanja 1. srpnja 2013. godine.

Novac dobiven današnjim ugovorom s EIB-om namijenjen za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te projekata srednje velikih poduzeća (uključujući projekte iz područja turizma), malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru, kao i investicije u sektoru energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja. Najmanje 70 posto iznosa zajma bit će namijenjeno projektima malih i srednjih poduzeća i srednje kapitaliziranih poduzeća.

Više od 1200 projekata financiranih iz sredstava HBOR-a, pribavljenih od EIB-a, omogućilo je otvaranje tisuća novih radnih mjesta, no još je značajnije da je višestruko veći broj radnih mjesta sačuvan zahvaljujući upravo ovim našim kreditima. S obzirom na potrebe hrvatskih gospodarstvenika i povećanu kreditnu aktivnost HBOR-a te brzo korištenje do sada odobrenih sredstava, nadamo se skorašnjem potpisivanju novog ugovora', kazao je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi