KREDIT PROPALOJ TVRTKI

HBOR-ovi milijuni kod Blaža Petrovića?

Bionic
Reading

Više od godinu dana Općinski kazneni sud u Zagrebu neuspješno traga za dokumentacijom na osnovi koje je tvrtka Astra Nova od Hrvatske banke za obnovu i razvitak dobila kredit od dva milijuna kuna koji nije vraćen. Postoje indicije da su milijuni završili kod Blaža Petrovića, koji je 2000. bio optužen za sudjelovanje u tzv. maloj zločinačkoj organizaciji, što na sudu nije dokazano

Blaž Petrović poznat je i po sporu u kojem je od Zagrebačke banke naplatio Retagov dug od gotovo 170 milijuna kuna. Nadležne državne institucije sud su izvijestile da dokumentaciju o kreditu nemaju, neki je nisu ni vidjeli, a svi odgovornost prebacuju na drugog. Priča je krenula kada je vlasnik bivše tvornice obuće Astra nova, Petar Grljač, inače bivši načelnik Oroslavlja, 1999. 'izborio' sanacijski kredit od dva milijuna kuna. Bilo je riječi o namjenskim sredstvima, realiziranim preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i HBOR-a, s kamatom od četiri posto i povratom od osam godina, uz Vladin 'blagoslov' i njezine stručne radne skupine. Po pola milijuna kuna trebalo je potrošiti na plaće radnika i dobavljače, a milijun na proizvodnju.

Sve je završilo akcijom Odjela za otkrivanje poreznih kaznenih djela i optužnicom protiv Grljača i Joze Marinčića, čijoj je tvrtki Grljač od kredita dao 1,3 milijuna kuna, navodno za isporuku strojeva i robe koji nikad nisu isporučeni, piše Poslovni dnevnik. Vesna Kvartuč, bliska suradnicu Blaža Petrovića od Joze Marinčića kupila je tvrtku Marijoz nedugo nakon što je kredit HBOR-a završio u njoj. Poslije ju je preimenovala u Morovnik čiji je navodni pravi vlasnik Petrović, a zbog mutnih poslova u Morovniku uhićeni su i on i Kvartuč.

Sud je mjesecima slao pozive Vesni Kvartuč, policija ju je na kraju pronašla u remetinečkom pritvoru gdje je završila nakon policijske operacije čija je meta bio upravo Petrović. No kada je poziv i stigao u Remetinec, već je bila puštena iz pritvora pa je potraga potrajala još nekoliko mjeseci.

Na Sudu je tvrdila da je tvrtku dobila, odnosno da je samo prenesena na nju te da su joj to savjetovali iz odvjetničkog ureda Galetović, poznatog po zastupanju Hrvoja Petrača, Nikice Jelavića, Zorana Pripuza i Blaža Petrovića. Ured je policija 'pročešljala' istražujući Petrovićeve poslove. Za sada je suđenje blokirano, jer nema dokumentacije koje je Grljač morao dostaviti kako bi dobio kredit koji je Astri Novoj dodijeljen u trenutku kada je toj tvrtki već bio blokiran račun.