KRIMINAL NA BURZI

Hanfa slučaj Ina poslala DORH-u?

28.03.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) priopćila je danas da je raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama Ine 'dostavila drugim službenim tijelima u Hrvatskoj na postupanje iz njihove ovlasti i nadležnosti' te najavila da do isteka roka obustave trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, odnosno do 1. travnja, 'neće posebno komentirati predmetne okolnosti'

Hanfa je na današnjoj izvanrednoj sjednici svoje Uprave donijela rješenje kojim je, u okviru kontinuiranog praćenja trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, obustavila trgovanje tom dionicom na Burzi do 1. travnja ove godine, a nedugo nakon objave tog rješenja objavila je i priopćenje vezano za obustavu trgovanja dionicama Ine.

U priopćenju se podsjeća da je Hanfa, s obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora, ocijenila potrebnim privremeno obustaviti trgovanje dionicom Ine u svrhu zaštite svih investitora te osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu.

'Povezano s prethodnim, Agencija je raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama dostavila drugim službenim tijelima u Republici Hrvatskoj na postupanje iz njihovih ovlasti i nadležnosti', navodi se u priopćenju.

Iz Hanfe dodaju da 'saznanja iz dnevne obrade podataka o trgovanju kao i dodatne informacije od inozemnih regulatora mogu biti od utjecaja na daljnje postupanje Agencije u smislu obustave trgovanja'.

'Do isteka roka obustave trgovanja iz rješenja, Agencija neće posebno komentirati predmetne okolnosti', ističu iz Hanfe i najavljuju da će o daljnjim postupanjima Hanfe javnost biti pravovremeno upoznata.

U rješenju o privremenoj obustavi trgovanja dionicama Ine, objavljenom ranije na Zagrebačkoj burzi, Hanfa je u obrazloženju navela kako je u postupku nadzora nad trgovanjem tim dionicama utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora te je, u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala, od nadležnih stranih regulatora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica od značaja za nadzor.

Slijedom toga Hanfa je, 's obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora ocijenila da je privremena obustava trgovanja dionicom Ine potrebna u svrhu zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu'.

Na Zagrebačkoj burzi prošlog je tjedna promet dionicom Ine iznosio 13,8 milijuna kuna, a cijena joj je na tjednoj razini porasla 1,39 posto na 4.010,07 kuna.