SPORNA JAMASTVA

Hanfa obustavila trgovinu dionicama IGH i Tehnike

Ante Samodol

Ante Samodol

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je rješenje o obustavi trgovanja dionicama Instituta IGH i Tehnike zbog kontroverznih informacija o dobivanju koncesije za gradnju autoputa Bar-Boljare u Crnoj Gori

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dostavila je danas popodne Zagrebačkoj burzi zahtjev da bez odgode privremeno obustavi trgovanje dionicama Instituta IGH i Tehnike, nakon što je burza te dionice prijepodne već stavila u 'segment promatranja'. Burza je tu odluku donijela 'radi neprovjerenih glasina za davanje bankovnih jamstava vezanih uz realizaciju projekta Autoput Bar-Boljare'.

Kako se navodi u rješenju Hanfe, obustava trgovanja bit će na snazi do trenutka dok javnost ne bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima vezanim za informacije koje su IGH i Tehnika u utorak i srijedu objavile na ZSE. Građevinari su, naime, burzi dostavili informaciju da je 'Hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom iz Splita dostavio pismena jamstva koji zadovoljavaju uvjete iz tendera vlade Crne Gore za izgradnju autoceste Bar-Boljare'.

Danas prijepodne je pak portal Indeks.hr objavio članak 'Obrat: IGH i Konstruktor bez jamstava, dostavili u Podgoricu tek obećanja', u kojem se navodi da je vijest preuzeta iz crnogorskih medija. Prateći trgovanje dionicama Instituta IGH i tehnike zabilježen je poslije objave spomenute vijesti, značajan pad cijena, nakon čega je Hanfa konačno donijela rješenje o obustavi trgovanja.

Agencija je zabilježila nakon objave spomenute vijesti u 12.41 sati pad cijene dionice IGH za 8,59 posto na 2.920 kuna. Uočen je i pad cijene dionice Tehnike koja je u 12:43 sati pala 7,30 posto na 1.799,99 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi