PRODAJA ZAGREBAČKE BURZE

Hanfa daje prednost Varšavskoj burzi

09.02.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Prema pisanju nekolicine medija, više od polovice dioničara Zagrebačke burze već je potpisalo punomoć za pregovore o prodaji burze, za koju su interes iskazale Varšavska i Bečka burza

Danas će dioničari Zagrebačke burze izvijestiti Hanfu o stavu Nadzornog odbora o ponudama za njezino preuzimanje.

U Hanfi ističu da bi vlasnici burze, trebali odlučivati ne samo na temelju financijske ponude, nego i na temelju plana razvoja burze koju će ponuđači prikazati, kao i na temelju procjene koji bi vlasnik mogao omogućiti veću samostalnost hrvatskog tržišta kapitala.

Blagu prednost Hanfa daje Varšavskoj burzi, dijelom i zbog toga što su Austrijanci vlasnici nekoliko banaka u Hrvatskoj, ali i činjenice da dosadašnja iskustva Hanfe s regulatorom austrijskog tržišta kapitala nisu bila zadovoljavajuća. S druge pak strane, u Hanfi ističu da je poljski regulator već godinama u vrhu međunarodnog udruženja regulatora tržišta kapitala.

U Hanfi ističu kako je eventualna prodaja stvar procjene samih vlasnika, koji trebaju odgovoriti na pitanje je li im jedini cilj uzeti novac odmah. Ukoliko se u nadmetanju za Zagrebačku burzu službeno pojave Varšava i Beč, odluka domaćeg regulatora ovisiti će isključivo o slovu zakona, odnosno, o ugledu, iskustvu i financijskoj stabilnosti kupca.