INSPEKCIJSKI NADZOR

HAKOM: nepravilnosti kod pružanja usluga s posebnom tarifom

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2012 18:08
  • Objavljeno 28.06.2012 u 17:14
antene odašiljači

antene odašiljači

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) priopćila je danas kako je inspekcijskim nadzorom kod operatora usluga s posebnom tarifom utvrđene nepravilnosti kao što su primjerice nepotpune informacije o uslugama, nekonzistentno vizualno uređenje i pružanje usluga sa sadržajem neprimjerenim djeci putem linija s brojem koji počinje s 060

Inspektori elektroničkih komunikacija HAKOM-a proteklih su tjedana proveli niz inspekcijskih pregleda kod operatora usluga s posebnom tarifom te su utvrdili da pri promidžbi i oglašavanju svojih usluga operatori postupaju protivno odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, navodi se u priopćenju.

Iznoseći utvrđene nepravilnosti, iz HAKOM-a navode kako je vizualna promidžba usluga suprotna odredbama Pravilnika s obzirom da u oglasima nisu navedeni podaci o imenu operatora usluga s posebnom tarifom, a informacije o kontaktnom telefonskom broju, cijeni i načinu naplate usluge nisu napisani na isti način (veličina, boja, oblik, smjer slova, itd.) te na istoj boji podloge.

Utvrđeno je također da pojedini operatori za usluge sa sadržajima neprimjerenim djeci ne navode jasno u svim promidžbenim aktivnostima da se radi o takvoj vrsti usluge te da se na linijama s brojem koje počinju s 060 pružaju usluge sadržaja neprimjerenog djeci, odnosno pojedini operatori postupaju protivno Planu numeriranja.


Većim brojem rješenja koje je donio inspektor elektroničkih komunikacija operatorima usluga s posebnom tarifom se nalaže da u zakonski predviđenom roku usklade poslovanje s odredbama Pravilnika. Inspektori će poduzeti sve zakonom propisane radnje kako bi operatori koji su obuhvaćeni postupcima inspekcijskog nadzora postupili prema naloženom te poduzeti zakonom propisane mjere sukladno ovlastima i obvezama iz članka 111. i članka 112. Zakona o elektroničkim komunikacijama (ZEK).

Iz HAKOM-a najavljuju da će i dalje provoditi intenzivne provjere operatora usluga s posebnom tarifom vezano uz način i uvjete obavljanja usluga te suzbijati prijevare, zavaravajuće oglašavanje i obmanjivanje, odnosno prikrivanje informacija koje su potrebne krajnjim korisnicima da donesu odluku o uporabi usluga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi