TEŽAK UDARAC

Bankrotirao njemački gigant proizvodnje igračaka koje voli i Angelina Jolie, stotine radnika na ulici

12.09.2023 u 21:46

Bionic
Reading

Cijenjeni njemački proizvođač drvenih igračaka Habermaaß GmbH, poznatiji kao Haba, objavio je u utorak da pokreće stečajni postupak, samo dva mjeseca nakon velikih rezova u okviru kojih su otpuštene stotine djelatnika

Okružni sud u Coburgu odobrio je zahtjev Habe za otvaranje stečajnog postupka i naredio privremeno financiranje do završetka postupka. Riječ je o 85 godina staroj tvrtki koja zapošljava više od 2000 ljudi u gradiću Bad Rodach u Gornjoj Franačkoj, a svoje proizvode izvozi u više od 50 zemalja, među kojima su i ogromna tržišta SAD-a, Velike Britanije i Japana gdje tvrtka ima distributivne podružnice.

Igračke koje je proizvela Haba, poput igara Crni pirat, Dragon Diego Dart i Akaba, u posljednjih dvadesetak godina osvojile su sve vodeće njemačke, ali i međunarodne nagrade za najbolje i najinovativnije dječje igračke. Šok zbog stečaja je tim veći, a oglasila se i lokalna politika. Upravitelj okruga Coburg, Sebastian Straubel (CSU), ovu odluku tvrtke nazvao je teškim udarcem za regiju, prenosi br.de.

Proizvođač igračaka, pak, u svom priopćenju uvođenje privremene uprave vidi kao 'priliku za potpuno novi početak'. Stečajni postupak omogućuje dugoročno postavljanje obiteljskog posla na čvrste financijske temelje nakon gospodarskih turbulencija proteklih tjedana i mjeseci, navodi se u pratećem pismu generalnog direktora Habe Marija Wilhelma upućenom sudu.

Početkom kolovoza tvrtka je najavila da će početkom 2024. ukinuti odjel dječje odjeće Jako-o. Tada je rečeno da se žele koncentrirati na proizvodnju održivo proizvedenih igračaka i namještaja za djecu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Haba

Stanovništvo okruga Coburg iznenadile su loše vijesti iz Bad Rodacha. Nakon smjene uprave koju su smatrali odgovornom za loše ekonomske rezultate, u kolovozu je Haba najavila izgradnju novog proizvodnog pogona. Uz upravu, odgovornima su smatrali i skupštinu dioničara, koja nije reagirala na naznake da nešto s tvrtkom nije u redu. Ostaje vidjeti hoće li nakon privremene uprave tvrtka naći novog vlasnika.