RASPODJELA ŠTEDNJE

Guverner Vujčić: Srednji sloj u Hrvatskoj je ojačao u odnosu na najbogatije

21.12.2023 u 21:29

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je kako novo istraživanje HNB-a o iznosima depozita u bankama, u odnosu na ono iz 2014., pokazuje da se nejednakost distribucije depozita u Hrvatskoj polako smanjuje.

Prema najnovijim podacima HNB-a, najviše hrvatskih građana, njih gotovo 1,7 milijuna, u bankama ima ušteđeno do tisuću eura. 964 građana na svojem računu ima više od milijun eura. Udio onih koji imaju više od 10 tisuća, a manje od 100 tisuća eura depozita je oko 17 posto, i oni drže oko 49 posto ukupnih depozita. Podaci pokazuju da malo više od 578 tisuća građana na štednji ima ukupno 17,4 milijardi eura.

Uspoređujući ovo istraživanje s onim iz 2014. godine, Vujčić je u Dnevniku HRT-a zaključio da ono pokazuje kako se nejednakost distribucije depozita u Hrvatskoj polako smanjuje. Naveo je kako da je opao udio depozita u 10 posto stanovništva koji ih imaju najviše, a porastao između takozvanog četvrtog i devetog decila, to jest 40 do 90 posto stanovništva.

'Ajmo reći da je srednji sloj ojačao u Hrvatskoj u odnosu na 10 posto onih koji imaju najviše depozita', rekao je. Naglasio je da se radi samo o depozitima, a ne i o ostalim vrstama imovine.