OLAKŠANJE ZA SUDOVE

GSV podržao prijedlog Zakona o mirenju

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 15.06.2009 14:14
  • Objavljeno 15.06.2009 u 14:12
Jadranka Kosor na sjednici GSV-a

Jadranka Kosor na sjednici GSV-a

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Socijalni partneri su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) poduprli prijedlog izmjena Zakona o mirenju te skinuli s GSV-a prijedloge Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva.

Izmjene Zakona o mirenju dobile su podršku GSV-a uz očekivanje da će doprinijeti razvoju prakse miriteljstva te rasteretiti sudove i ubrzati rješavanje nagomilanih sporova, izjavili su novinarima nakon sjednice članovi GSV-a.

Druga dva zakona već su u saborskoj proceduri, pa je odlučeno da se skinu s GSV-a dok se ne vidi mogu li se amandmanima prihvatiti prijedlozi socijalnih partnera i ugraditi u zakon, rekao je predsjednik GSV-a Damir Jakuš.

Resorna ministarstva trebaju sa socijalnim partnerima obaviti dodatne razgovore da vidimo kako možemo poboljšati te zakone u skladu s raspravama na Ekonomskom vijeću, ali i nekim raspravama s predsjednikom Vlade oko smanjivanja parafiskalnih nameta, kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Dodala je kako je ministar financija već odaslao poziv, odnosno preporuku resornim ministarstvima da obave razgovore sa socijalnim partnerima u vezi mogućnosti smanjivanja tih nameta.

Predstavnik poslodavca Đuro Popijač naglasio je da Zakon o financiranju vodnog gospodarstva ima veliki utjecaj na količinu parafiskalnih davanja.

Financiranje vodnog gospodarstva ima i svoj razvojni karakter, priznao je Popijač, no ovo je dobra prilika, bez obzira što je zakonski prijedlog već duboko u saborskoj proceduri, da se pokuša u raspravi s nadležnim ministarstvima poboljšati mehanizme kojima će se poslodavcima ubuduće uvoditi razna davanja.

Zakon pretpostavlja određene izmjene u načinu financiranja vodnog gospodarstva i mi smo zainteresirani koliko će te naknade iznositi jer one generiraju više od 1,5 milijardi kuna godišnjeg izdvajanja iz gospodarstva, ustvrdio je Popijač.

Želimo da se to uredi transparentnije i da već u fazi nastajanja zakona izbjegnemo čitavu hrpu podzakonskih akata, jer će samo ova dva zakona generirati potrebu donošenja 33 podzakonska akta, upozorio je Popijač.

Potpredsjednica Kosor najavila je za slijedeći tjedan novu sjednicu GSV-a, najvjerojatnije u utorak, s temom Zakona o minimalnoj plaći.

Oko toga postoje nesporazumi, prijepori i različita tumačenja, pa ćemo do tada u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva pokušati još jednom usuglasiti stajališta, a onda na sjednici GSV-a postići konkretne dogovore, kazala je Kosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi