sve po planu

Grupa Podravka lani s rastom prihoda i dobiti, povećane plaće i realizirane investicije

28.02.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Grupa Podravka (što uključuje Podravku d.d., Mirnu d.d., Belupo d.d., Žito Ljubljana i druga inozemna društva) u 2022. godini ostvarila je 5,03 milijarde kuna prihoda, što je rast za 395,3 milijuna kuna, ili 8,5 posto u odnosu na prošlu godinu

Neto dobit Grupe iznosila je 369,6 milijuna kuna, što je 19,5 posto više nego godinu prije, dok je operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosila 707,2 milijuna kuna, što je također porast od 19,5 posto.

Rezultat Grupe u određenoj je mjeri pod utjecajem jednokratnih stavki povezanih s prodajom nekretnina. No, i bez utjecaja jednokratnih stavki pokazatelji uspješnosti poslovanja bolji su nego u 2021.

Normalizirana EBITDA Grupe Podravka, iz koje je isključen utjecaj jednokratnih stavki, iznosila je 627,7 milijuna kuna (3,3 posto više nego 2021.), dok je neto dobit, bez utjecaja jednokratnih stavki, dosegnula 311,1 milijun kuna ili 2,3 posto više nego 2021.

Tržišne neizvjesnosti i rizici, osobito neizvjesnosti i rizici stvoreni ratom u Ukrajini, snažno su utjecali na poslovanje Grupe Podravka i tržišne okolnosti u kojima je poslovala. Osim ograničene dostupnosti ili gubitka pojedinih tržišta, Grupa je, osobito u segmentu Prehrane (Podravka d.d, Mirna, Žito Ljubljana), bila izložena snažnom rastu cijena sirovina, ambalaže i energije. Ukupni troškovi sirovina, ambalaže i energenta u Prehrani, u 2022. bili su za 340,3 milijuna ili 24 posto viši nego u 2021. Pritom članice grupe Podravka nisu koristile mjere za ublažavanje rasta cijena energenata

Grupa Podravka je u 2022. godini dvaput povećavala plaće i primanja. Kao rezultat toga, u prosincu 2022. plaće i primanja radnika Podravke bili su za 18 posto veći u odnosu na prosinac 2021. te čak 27 posto veći u usporedbi s primanjima u prosincu 2020.

U povećanje plaća i primanja koje je realizirano u 2022. godini Grupa Podravka uložila je 76,5 milijuna kuna, a dio dogovorenih primanja isplaćivat će se i u 2023.

Grupa Podravka je tijekom 2022. realizirala investicije ukupne vrijednosti 396 milijuna kuna, više nego dvostruko u odnosu prema 2021.

U 2023. Grupa Podravka nastavlja s realizacijom zacrtanih strateških ciljeva, fokusirajući se na investicije, modernizaciju proizvodnih procesa, ulaganja u zaposlenike te održivi razvoj usmjeren na energetsku samoodrživost i poljoprivrednu samodostatnost

'Prošla poslovna godina bila je puno teža i izazovnija nego što smo to očekivali na njezinu početku. Zato sam iznimno zadovoljna ostvarenim rezultatima jer odražavaju svakodnevnu usmjerenost cijelog kolektiva Podravke, Belupa i drugih članica Grupe na svladavanje tržišnih izazova i problema kojih je u prošloj godini bilo mnogo. Proteklu su godinu obilježili napori za svladavanje tržišnih nestabilnosti koje je izazvao rat u Ukrajini, a koje su se osobito vidjele u snažnom i brzom rastu troškova sirovina, ambalaže i energije, uz ograničen pristup pojedinim tržištima. Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima smo se suočili u prošloj godini. Istodobno, uspjeli smo pronaći i nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40 posto ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca. Osobito sam zadovoljna da su u tako nepovoljnim tržišnim uvjetima, u planiranom roku provedene i sve investicije u modernizaciju. Za to je trebalo puno energije, upornosti, znanja i iznimnog angažmana svih radnika Grupe Podravka, kojima i ovim putem zahvaljujem na tome', poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Unatoč pritiscima na troškove, Grupa Podravka je 2022. godine uložila gotovo 400 milijuna kuna u modernizaciju poslovanja, unapređenje uvjeta rada, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, kako bi povećala efikasnost i energetsku učinkovitost. Dovršena je investicija u klimatizaciju svih proizvodnih pogona u Koprivnici i Varaždinu, modernizirane su linije Tvornice koktel peciva i Tvornice juha i Vegete u Koprivnici te u tvornici Kalnik u Varaždinu. Dovršena je izgradnja sunčane elektrane na krovovima nekih tvornica, što je trenutačno najveća sunčana elektrana na krovovima u Hrvatskoj. Prvi put nakon 18 godina Podravka je započela gradnju novog pogona, i to kroz proširenje Tvornice juha i Vegete. Digitalizirane su Tvornica juha i Vegete te Pekarna Maribor, a prema planu se provodi i projekt koncentracije pekarstva u Sloveniji. Jedan od najvažnijih strateških projekata u 2022. godini bila je i energetska i informatička rekonstrukcija poslovnog sjedišta Podravke u Koprivnici koje je obnovljeno prvi put nakon 43 godine. S obzirom na usmjerenost Podravke na održivo poslovanje, znatna ulaganja bila su u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje kao put ka većoj samodostatnosti u proizvodnji.

Prošla godina za Podravku je trebala biti i godina velikih proslava jer se u njoj obilježavalo 75 godina rada kompanije koja je od pogona za preradu voća i proizvodnju pekmeza izrasla u vodeću hrvatsku, ali i istinsku multinacionalnu prehrambenu kompaniju koja danas ima svoja društva u čak 16 zemalja, proizvodnju u četiri, a njezini se brendovi mogu kupiti u gotovo 70 zemalja svijeta. Umjesto proslava, Podravka je 75. godišnjicu odlučila obilježiti prigodnom jednokratnom nagradom zaposlenicima u iznosu od 750 kuna te doniranjem hrane vrijednosti 750 tisuća kuna socijalnim samoposluživanjima diljem Hrvatske.

Podravka je u 2022. godini dvaput povećavala plaće i primanja. Prvo povećanje plaća i primanja bilo je u ožujku i travnju, a drugo nakon dovršetka kolektivnih pregovora u prosincu. Rezultat tih mjera vidljiv je u kretanju visine prosječne plaće i primanja radnika Podravke kojima su prosječna neto primanja u prosincu 2022. veća od ostvarenih u prosincu 2021. za 18 posto. Iskoraci učinjeni u poboljšanju materijalnog položaja radnika u 2022. godini donijeli su Podravki i brži rast plaća od državnog prosjeka (koji je u prosincu iznosio 8,2 % ), ali i inflacije (13,1 % u prosincu). Osim toga, svim radnicima Mirne, Podravke i Belupa u prosincu je isplaćena i jednokratna nagrada za uspješnost od dvije tisuće kuna.

Pred nama je još jedna godina puna neizvjesnosti. U kakvim ćemo okolnostima poslovati i živjeti u 2023. uvelike ovisi o daljnjem tijeku događanja u Ukrajini. No naša snažna pozicija omogućuje nam da se brzo prilagođavamo promjenama, usporedno realizirajući svoje strateške ciljeve koji uključuju velika ulaganja i dovršetak važnih investicija te ustrajnost u provođenju naše nove strategije održivosti.