NIJE SIGURAN?

Grčić ne vjeruje da neće biti za plaće i mirovine

21.09.2013 u 15:20

Bionic
Reading

U scenarij prema kojem će nedostajati novca za plaće i mirovine u 12. mjesecu, na što upozorava HDZ, u Banskim dvorima ne vjeruju. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u razgovoru Media servis komentirao je i najnovije smanjenje našeg kreditnog rejtinga i najavio reforme koje bi nas trebale izvući iz začaranog kruga.

HDZ-ovci zaduženi za gospodarstvo upozoravaju da će nedostajati novca za plaće i mirovine već u prosincu, no na takvo što ministar Grčić odmahuje rukom: Ne vjerujem u taj scenarij', rekao je Grčić i pojasnio da je riječ o uobičajenoj oporbenoj retorici: 'Mi smo do sada svim obvezama odgovorili u rokovima i nadam se da će u nastavku priče biti isto tako'.

Zbog loših fiskalnih prognoza kreditna agencija Fitch snizila je Hrvatskoj rejting na razinu smeća. Tako smo s ocjene BBB- pali na BB+, što karakterizira zemlju u koju se ne isplati ulagati. Grčić zna recept za izlazak iz začaranog kruga - reforme.

Ipak ne otkriva konkretne poteze. Hoće li se drastično rezati plaće i otpuštati radnici u javnom sektoru? 'Ne bih prejudicirao na taj način mjere koje će Vlada poduzeti, ali da će reformi u svim segmentima od zdravstva, obrazovanja do socijale biti, to uopće nije sporno'.

A da su reforme nužne, govori i proračunski deficit, stoga je odluka kreditne agencije utemeljena: 'Svi argumenti koji su navedeni, a to je prvenstveno usporeni oporavak i problemi s proračunom, javnim dugom, to je naša stvaranost i u ovom trenutku smo na tragu iznalaženja načina da složimo jedan model daljnje fiskalne konoslidacije koji bi se trebao dogoditi u iduće 3 godine prema proceduri prekomjernog deficita.

Reforme se pripremaju, u reforme će se morati ići i tu izbora nemamo. Ukoliko taj posao odradimokvalitetno i do kraja, nadam se da u narednom razdoblju možemo preokrenuti trendove io dovesti do povoljnijih ocjena kreditnih agencija', rekao je Grčić Media servisu.