CRNOGORSKA TRAKAVICA

Grci predali konačnu ponudu za autocestu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.04.2010 13:09
  • Objavljeno 20.04.2010 u 12:57
autocesta

autocesta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tea Čimaš

Grčko-izraelski konzorcij Aktor dostavio je u ponedjeljak poslijepodne konačnu ponudu za izgradnju crnogorske autoceste Bar-Boljare, koju će sljedećih dana razmatrati crnogorska vlada, rekao je u utorak glavni crnogorski pregovarač Zoran Radonjić

Vlada bi, zajedno s međunarodnim savjetnicima, do kraja sljedećeg tjedna trebala konačno odlučiti o tome hoće li prihvatiti ponudu Aktora ili će nastaviti pregovore s ostalim sudionicima natječaja, među kojima je i hrvatski konzorcij koji vodi splitski Konstruktor.

Radonjić je rekao da je nova ponuda Aktora nešto jeftinija nego prošla, ali nije rekao o kojoj je svoti riječ. Mediji u Podgorici navode da su Grci za dvije dionice autoceste, bez prioritetne dionice od Podgorice do Mateševa, ponudili cijenu od 1,2 milijarde eura

Konačna odluka o ponudi za gradnju 170 kilometara duge autoceste trebala bi biti donesena do kraja sljedećeg tjedna, a za srijedu je najavljen sastanak u Europskoj investicijskoj banci, koja će se očitovati o tome je li spremna financirati taj projekt.

Radonjić je napomenuo da je Aktor, po informacijama s kojima raspolaže, osigurao novac za gradnju dviju dionica autoceste.

Grčko-izraelski konzorcij na natječaju za izgradnju autoceste bio je na drugome mjestu, iza hrvatskog konzorcija, i tada je ponudio cijenu od 3,92 milijarde eura.

Pošto su u ožujku propali pregovori s hrvatskim konzorcijem, koji je ponudio cijenu od 2,77 milijarda eura, crnogorska vlada počela je pregovore s Grcima i Izraelcima. No, analitičari su ocijenili kako su zbog visoke cijene mali izgledi da se postigne dogovor o izgradnji autoceste.

Pregovori s hrvatskim konzorcijem propali su jer u predviđenom roku nije dobio odgovarajuća bankovna jamstva za posao vrijedan gotovo tri milijarde eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi